23948sdkhjf

3D maskinstyring fra tegning til praksis

Volvo Entreprenørmaskiner A/S demonstrerede på Entreprenør & Håndværk et sammenhængende set-up af 3D maskinstyring fra projekttegninger til graveskovlens arbejde
Fra stregerne er sat på papir til et nyt anlægsprojekt og frem til at maskinføreren har linjer og niveauer på sin skærm i gravemaskinen, dozeren eller graderen er der nogle afgørende trin, som kan være en hindring for at få det fulde udbytte af de nye maskinstyringssystemer.

Det var baggrunden for, at Volvo Entreprenørmaskiner præsenterede et sammenhængende set-up på Entreprenør & Håndværk i Herning. Volvo Entreprenørmaskiner var gået sammen med Sitech, der forhandler Trimble maskinstyringssystemer i Danmark, Spotland Surveyors, der er et landmålerfirma med speciale i at omsætte projekttegninger til digitalmodeller i 3D og endelig Barslund A/S, der stillede en fuldt udstyret Volvo EC250DL med Trimble 3D maskinstyring til rådighed med en maskinfører, der kunne fortælle om maskinen.

- Vi ønskede at demonstrere hele processen fra forarbejdet til projektet og frem til de data, som maskinføreren skal anvende. Vi oplever at sælge maskiner med GPS-baseret maskinstyring, som ikke bliver anvendt fuldt ud, fordi firmaerne ikke får leveret digitalt tegningsmateriale af bygherren, der passer til systemerne i maskinerne, fortæller markedschef Jens Ejsing, Volvo Entreprenørmaskiner A/S.

Udnyttes ikke fuldt ud

Både fagfolk og maskinførere roste i løbet af messen og efterfølgende netop denne sammenhæng, som Volvo præsenterede mellem tegningsmaterialet, maskinstyringssystemet og selve maskinen, og det ser Account Manager Søren Birn fra Sitech også som meget afgørende.

- Vi har fokus på, at kunderne får en løsning og ikke bare noget grej. Vi ser i stigende omfang små entreprenørvirksomheder, der køber 3D maskinstyring, men som ikke nødvendigvis selv har knowhow til at omsætte projekttegninger til digitalt materiale. Det er her Spotland i samarbejde med Sitech kommer på banen, udtaler Søren Birn.

- Vi præsenterede det nye 3D Dual GPS system fra Trimble, som består af to GPS-antenner, en skærm og et modem, så der kan overføres data til og fra maskinen. Systemet passer perfekt til gravemaskiner med tiltskovl eller tiltrotator, som giver mulighed for at forme landskabet helt præcist efter de linjer, som maskinføreren får vist på sin skærm i kabinen, fortæller Søren Birn.

Ingen selvfølge

Selv om 3D maskinstyring efterhånden har været kendt gennem en årrække og bl.a. er anvendt i meget stort omfang ved byggeriet af den sønderjyske motorvej, så er det ingen selvfølge, at entreprenørerne får leveret digitalt materiale fra bygherren. Derfor har Spotland Surveyors specialiseret sig i at omsætte tegningsmateriale til 3D digitalmodeller, der kan indlæses i maskinstyringssystemerne.

- Vi er i en overgangsfase, hvor mange bygherrer ikke leverer digitalt materiale. Andre som eksempel Vejdirektoratet kan godt levere materialet, men i kontrakterne henholder de sig til det traditionelle tegningsmateriale, og så hjælper det ikke så meget, siger Jens-Peter Lund fra Spotland Surveyors.

Løbende opdatering

- På E&H viste vi, hvordan vi via Internettet løbende kan lægge data ind i maskinen og dermed rette i projektet undervejs. Omvendt kan der også overføres data fra maskinen, så arbejdet kan dokumenteres løbende, fortæller Jens-Peter Lund.

- På Entreprenør & Håndværk var vi koblet op på maskinen, så vi kontinuerligt kunne overføre data for at demonstrere det dataflow, som gør værktøjerne fleksible og effektive, siger Jens-Peter Lund.

Sitech stod for afviklingen af en konkurrence for maskinførere, og Volvo Construction Equipments produktchef, Peter Sjøgren introducerede den nye Volvo EC250DL for deltagerne. Maskinfører Allan H. Hansen fra Barslund A/S fortalte om sine erfaringer med den nye maskine, og han oplevede, at maskinførerne var meget optaget af maskinens egenskaber, mens de anser arbejdet med GPS maskinstyring for noget, der bare skal læres. Og som han selv siger, så er det jo fremtiden.

Sigh
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11