23948sdkhjf

Fire hold skal bygge med halm, hamp og pil

Benspænd for byggeri med materialer lavet af forskellige planter er omdrejningspunkt for en gruppe entreprenører, arkitekter og rådgiveres arbejde

Halm, hamp, strå, græs, hør, tang og svampe. Rækken af regenerative og biogene materialer er lang. 

Nu får fire hold arkitekter, byggefirmaer og rådgivere mulighed for at se nærmere på mulighederne for at bygge med de groede byggematerialer via projektet Implement Materials og et tilhørende arbejdslegat. 

- Fælles for de fire teams, vi har udvalgt, er, at de arbejder med hurtigvoksende og hjemmehørende afgrøder – eller restprodukter derfra. Derudover har de allerede gjort sig erfaringer med deres valgte materiale og er klar til at tage det til næste niveau, fortæller Kathrin Susanna Gimmel, arkitekt MAA og bestyrelsesmedlem i Dreyers Fond, i en pressemeddelelse.

Hurtigvoksende materialer og restmaterialer

De fire udvalgte hold er:

HALM: ”Byggeri med halm”

Tegnestuen Lokal, ved arkitekter MAA Morten Bang og Christopher Carlsen og JDH Byg.

Holdet arbejder videre med et koncept, som de allerede har prøvet kræfter med i et tidligere rækkehusbyggeri i Fælledby i Ørestad. Her løb de ind i tekniske og lovmæssige benspænd, som ikke kunne løses indenfor projektets rammer, og som derfor førte til materialemæssige kompromisser. Nu vil holdet optimere konceptet til det næste byggeri, hvor de enkelte benspænd fra tidligere erfaringer tages op og undersøges ét for ét.

HAMP: ”Hampe – og planteskærvebeton”

Tegnestuen Briq, ved arkitekt MAA Espen Lunde Nielsen med flere og Havnens Hænder i samarbejde med Next Nørrebro.

Hampebeton, består af hampeskærver, kalk og vand, er et kommercielt anvendt produkt, som langsomt finder vejen ind på det danske marked, primært i forbindelse med efterisolering af eksisterende bygninger. Ambitionen er blandt andet at se på potentialer for at anvende hamp i et kommercielt klyngehusprojekt, som udføres sammen med en elementleverandør.

GRÆS: ”Fra bi-produkt til bio-komposit”

Pihlmann Architects v. arkitekt MAA Søren Pihlmann og Julian Christ, PhD, MSc, postdoc i biogene materialer ved Københavns Universitet.

Holdet vil arbejde med biokomposit af græsfiber og lignin til indre beklædning, der kan erstatte konventionelle materialer og dermed reducere sundhedsskadelige stoffer og CO2-udledning fra uhensigtsmæssige produktioner. Lignin er et bindemiddel, der udtrækkes som restprodukt fra papirproduktion, og har både brandhæmmende og fugtbestandige kvaliteter.

PIL: ”Pilefacade”.

Schmidt Hammer Lassen, facadeentreprenørvirksomheden Staticus samt Pilebyg og designvirksomheden Moow.

Konkret vil holdet undersøge pilens arkitektoniske udtryk i form af forskellige byggekomponenter, som bjælker, brædder, isoleringsmateriale og beklædning og undersøge benspændene for at få disse komponenter af pil ind i det eksisterende leverancesystem.

De fire holder er udvalgt blandt 23 forskelligartede ansøgninger til arbejdslegatsforløbet,

Kilde: Arkitektforeningen

Dreyers Fond står sammen med Arkitektforeningen bag Implement Materials og legaterne på op mod 250.000 kr. 

Formålet er at give holdene tid til at udvikle og drøfte deres løsninger og de bespænd, de står overfor, med hinanden. Desuden vil deltagerne kunne rådføre sig hos fagfolk inden for brand, konstruktion, juridiske og forsikringsmæssige forhold med mere.

Konkret og kommende

I valget af de fire hold er der blandt andet lagt vægt på projektets demonstrationsværdi og skaleringspotentiale, og på det æstetiske og håndværksmæssige potentiale i materialerne.

- Vi har bestræbt os på at sammensætte en række teams, der med forskellige faglige indgange og specifikke fokuspunkter vil kunne udfordre og supplere hinanden på metode og nøglespørgsmål. Samtidig har de en række både tekniske, juridiske, økonomiske og kulturelle problemstillinger til fælles, som de kan bruge hinanden og de fælles eksperter, der er tilknyttet forløbet, til at takle, udtaler Sidsel Hodge, arkitekt MAA og projektleder på Implement Materials.

Tre af holdene (Græs, Halm og Hamp) arbejder med produkter, som er på markedet, men hvis potentiale endnu ikke er fuldt forløst i arkitekturen og i byggeriet. De bruger forløbet som et forarbejde til konkrete, kommende byggerier. 

Holdene Græs og Pil arbejder med udvikling af nye byggematerialer, der kan erstatte de konventionelle og CO2-tunge produkter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094