23948sdkhjf

Advarsel mod solcellefusk

Både solcelle-forhandlere og anlægs-montører advarer mod ukontrolleret marked, der fremmer for billige løsninger
De stadig mere grønne, danske boligejere kan risikere både ineffektive solceller og ødelagte tagkonstruktioner, hvis de køber alt for billige anlæg monteret uden tagkonstruktionsberegninger, advarer nu en række brancheorganisationer inden for solcelle-området.

De støder på både dårlige, urentable anlæg og bygningsskadelige monteringer, og de kæmper for mere kontrol og kvalitetssikring på området.

- Der er en række billige og dårlige løsninger på markedet, og det er utrolig uheldigt på flere måder. En ting er, at den enkelte husejer, der køber katten i sækken, bliver ramt, men samtidig kan den slags eksempler skabe usikkerhed og generelt gøre skade på den stigende energibevidsthed og lyst til at investere i solcelleanlæg, siger formand for brancheorganisationen Dansk Solcelleforening Signe Antvorskov Krag,

Rystende montering

Og den samme bekymring gør sig gældende på selve monteringsdelen.

Niels Heidtmann, der er bestyrelsesmedlem i interesseforeningen VE-Byg under Dansk Byggeri (VE står for vedvarende energi, red.), fortæller, at de støder på en del fusk fra uerfarne eller deciderede klamphuggere inden for dette område.

- Der er mange eksempler på rystende montering både hos private, men også hos offentlige bygningsejere. Vi ser gennembrudte undertage, montering direkte på eternitplader eller tegl og forkert inddækning. Det giver fugtskader, revner i tagpladerne og manglende garantidækning for taget, fordi arbejdet er forkert udført, siger Niels Heidtmann. Han er enig med Dansk Solcelleforening i, at der bør være flere myndighedskrav på området.

Ifølge Signe Antvorskov Krag fra Dansk Solcelleforening, er der mange dårlige solcelleanlæg i omløb på det danske marked blandt andet fra Asien.

Uden kendskab

Der stilles i dag ingen kvalitetssikringskrav til solceller, og det kæmper foreningen for.

Samtidig er der heller ingen krav til monteringsdelen.

Ifølge Niels Heidtmann fra VE-Byg bliver anlæggene ofte monteret af vvs’ere, elektrikere eller udenlandske håndværkere uden tilstrækkeligt kendskab til eksempelvis tagkonstruktioner.

Myndighederne i Energistyrelsen arbejder i øjeblikket på at formulere krav til en certificeringsordning for montører af vedvarende energianlæg, herunder solcelleanlæg. Det er en opfyldelse af det såkaldte VE-direktiv, der kommer fra EU.

Det er endnu ikke afklaret, om en ny autorisation ud over den tekniske montering vil omfatte den manuelle montering.

Men Niels Heidtmann siger, at styrelsen er nødt til at sikre, ellers kan vi om to-tre år se dramatiske konsekvenser for husejerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079