23948sdkhjf

De unge lærlinge holder svendene på dupperne!

I en tid med rift om praktikpladserne på erhvervsuddannelserne og med udsigt til en fremtid med mindre arbejdsstyrke og færre unge, mener indehaver Niels Hansen hos Klingenberg Entreprenør og Maskinudlejning ApS, det er vigtigt, at man tager ansvar og bidrager til at uddanne sin egen fremtidige arbejdskraft
Niels Hansen tøver ikke, når han svarer på spørgsmålet om, hvor vigtigt det er for ham at tilbyde lærepladser og at have lærlinge i sin entreprenørvirksomhed:

- Det er vigtigt, at vi som arbejdsgivere bidrager til at uddanne. Det mener jeg faktisk, at vi har pligt til. Hvis vi skal sikre os gode medarbejdere, også i fremtiden, så er vi nødt til at gøre en aktiv indsats. Der er meget, der tyder på, at vi i bygge- og anlægsbranchen kommer til at mangle lærlinge og arbejdskraft i løbet af få år. Hos Klingenberg vil man gerne medvirke til at vise, hvad denne her branche har at byde på, og hvilke muligheder man har med en god erhvervsuddannelse, forklarer Niels Hansen, der udover at være medlem af bestyrelsen i Greve Erhverv også er næstformand i Dansk Byggeri Øst.

Gensidig læring

Han mener, at lærlinge er en vigtig del af det at holde sine medarbejderes viden og engagement på et højt niveau – noget han selv oplever til daglig.

- Lærlingene har meget at bidrage med. Jeg oplever, at der opstår et gensidigt læringsforhold mellem svende og lærlinge. Svendende bliver holdt til ilden ved hele tiden at være nødt til at skulle lære fra sig og tage ansvaret for de her drenge, som det typisk er. Omvendt får svendende en masse ny viden om faget, når drengene kommer tilbage fra et skoleophold. Det fungerer rigtig godt og gør, at tingene hænger godt sammen for os, fortæller Niels Hansen.

På nuværende tidspunkt er der tre lærlinge hos Klingenberg Entreprenør og Maskinudlejning ApS: Christian Nielsen, der har været i lære som anlægsgartner siden oktober i år, Nikolaj Mads Møller Jørgensen, der siden august i år har været i lære som struktør og Otto Grimsbo, der har været i lære som struktør siden august 2011.

Lærte at køre gravemaskine som lille

Otto Grimsbo på 18 år har været fascineret af gravemaskiner siden han var helt lille og er han vokset op med en far, der er selvstændig kloakmester. Otto fortæller om, hvordan han har haft en stor interesse for branchen helt fra barnsben og hvorfor han er startet i lære som struktør hos Klingenberg.

- Jeg har altid syntes, at denne her branche var rigtig spændene. I sin tid, da min far startede sit firma, syntes jeg det var vildt spændende at gå ud og kigge på alle de seje gravemaskiner, han fik hjem. Jeg har, siden jeg var helt lille, interesseret mig for gravemaskiner. Når de stod på byggepladser eller langs vejene, hvor man nu lige kom forbi, så skulle jeg altid lige hen kigge og studere, fortæller Otto med et stort smil.

At starte i lære som struktør fandt han helt naturligt og oplagt, da han efter 9. klasse skulle til at vælge sin uddannelsesvej.

- Min far lærte mig at køre gravemaskine da jeg var lille, og jeg har i det hele taget snuset en del til faget gennem min opvækst - det har bare fanget mig! Jeg synes det er et sjovt og hyggeligt arbejde, så det var oplagt for mig at vælge den uddannelse.

At Otto startede i lære hos Klingenberg, var heller ikke en tilfældighed.

- Jeg var i erhvervspraktik hos Klingenberg i 9. klasse. Efter min praktikperiode ringede Niels mig op og spurgte, om jeg havde lyst til at starte i lære hos dem efter min eksamen. Han sagde, at både han selv og de andre medarbejdere og havde været glade for mig.

- Det er ikke alle, der er så heldige at få en god praktikplads og så oven i købet før de overhovedet er startet på skole - så jeg følte mig heldig! Nogle af dem, jeg startede med på grundforløb, havde kun halve kontrakter og fik ikke praktikpladser. Så kommer man i skolepraktik i stedet, og det er jo ikke det samme som at være i praktik på en rigtig arbejdsplads, fortæller Otto.

Den perfekte læreplads

Han er rigtig glad for at være i praktik hos Klingenberg, der som entreprenør, anlægsgartner og kloakmester udfører opgaver over hele Sjælland. Opgaverne er derfor varierede og han føler, at han både læremæssigt, arbejdsmæssigt og kollegialt, er det helt perfekte sted.

- Jeg lærer rigtig meget på min praktikplads, både af Niels og de andre gutter. Jeg oplever også, at jeg må lære de andre noget en gang i mellem – især når der er noget med elektronik. Det er noget godt arbejde vi får, og vi har det sjovt og godt sammen.

- Det sidste par dage har vi haft mega-travlt med at få et projekt færdigt til deadline, og det er selvfølgelig hårdt, men jeg synes også, at det er sjovt at få ansvar og at være en del af et projekt på samme vilkår som de andre. Jeg er også begyndt at blive sendt ud til opgaver alene. Det giver en følelse af, at nu har man virkelig lært noget, og at der er tillid til én. Det er den perfekte læreplads for mig, det er et godt arbejde og nogle gode kolleger, fastslår Otto.

Når Otto er færdiguddannet i marts 2015, vil han gerne fortsætte hos Klingenberg, der har maskinstation og base i Karlslunde mellem Greve og Køge, men de meget langsigtede fremtidsplaner er der også tanker om

- Jeg vil gerne fortsætte hos Klingenberg, når jeg er færdig om halvandet års tid. Men langt ude i fremtiden skal jeg nok overtage min fars firma – og det glæder jeg mig også til, fortæller Otto begejstret.

Gode medarbejdere

Hos Klingenberg er lærlingene en vigtig del af teamet, og Niels Hansen er helt klar i mælet, når spørgsmålet går på, om det fagligt, team-mæssigt og økonomisk er en god idé med lærlinge i virksomheden:

- Selvfølgelig skal vi have lærlinge ansat. Både for egen skyld men også for at tage samfundsmæssigt ansvar. Det er en fælles opgave for alle. Det kræver, at jeg som mester vil lære fra mig, men det kræver også at vores medarbejdere er villige til at lære fra sig.

Og endelig kræver det, at den unge er i stand til at suge til sig og lære både håndværket og at indgå i et fællesskab. Det synes jeg faktisk lykkes godt hos os og det lader til, at lærlingene også er glade for at være her. Når kunderne så også er tilfredse med det arbejde, virksomheden udfører som et team hos dem, kan man jo ikke ønske sig meget mere, siger Niels Hansen.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094