23948sdkhjf

Regeringen lancerer nyt erhvervsrettet gymnasium og vil afskaffe EUX

For at være sikker på at komme i det almene gymnasium fremover, skal elever have karaktergennemsnit på 6

Elever i grundskolen skal have gennemsnitskarakter på 6 i stedet for 5 for at komme ind på alment gymnasium, viser udspil fra regeringen.

Desuden vil regeringen vil afskaffe 10. klasse, men regeringen lægger op til, at 10. klasse fortsat kan tages på efterskolerne. 

Står det til regeringen, skal der fremover være tre muligheder for at tage en ungdomsuddannelse: Alment gymnasium (stx), handelsgymnasium (hhx) og et helt nyt erhvervs- og professionsrettet gymnasium kaldet epx.

Epx er en toårig gymnasial uddannelse og vil være en sammenlægning af den almene 10. klasse, EUX, HF og Grundforløb 1.

- Døren til epx kan både føre til en faglært uddannelse, en erhvervs- eller professionsrettet uddannelse, eller hvis man skulle få smag for det, til universitet, siger økonomiminister Stephanie Lose (V) på et pressemøde i Trekroner i Roskilde.

Hvis eleverne ønsker at begynde på en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen, vil de stadig have mulighed for det. Men det vil dreje sig om få elever, sagde børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

- Nogle få på 15-16 år er så modne, at de er i stand til at træffe de valg, men langt de fleste er ikke. Konsekvensen er, at halvdelen, der starter på erhvervsuddannelsen, falder fra, sagde han.

Dermed vil en stor andel af de unge begynde senere på en erhvervsuddannelse end det er tilfældet i dag.

Fremtiden er for HTX er fortsat uklar og regeringen arbejder fortsat på en model for uddannelsen, skriver børne- og undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

"Regeringen arbejder på en løsningsmodel, der adresserer udfordringerne med elevgrundlaget på htx, eventuelt i form af en model, hvor htx helt eller delvist integreres i stx," skriver ministeriet.

Hilser epx velkommen

Hos Dansk Industri bliver uddannelsesreformen modtaget med glæde.

- Lige nu er det treårige gymnasium den eneste vej for tusindvis af unge, som ikke ved, hvad de vil. Derfor er vi glade for, at regeringen nu har lyttet til os og de unge med forslaget om et bredere gymnasium. Det vil forhåbentlig være en indgang for alle dem, som er nysgerrige på hvad livet og arbejdsmarkedet kan tilbyde, og som også gerne vil have en gymnasial uddannelse tæt på vennerne, siger Lars Sandahl Søren, adm. direktør for DI i en pressemeddelelse.

Også Dansk Metal hilser udspillet velkomment og formand Claus Jensen tror, at den nye epx-linje hjælpe til, at flere unge "vil blive inspireret til at tage en faglært uddannelse". Han opfordrer dog til, at der også fortsat er fokus på de unge, som vil begynde direkte på en erhvervsskole efter folkeskolen.

-Vi må ikke glemme, at rigtig mange unge går målrettet efter en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. De gider ikke sidde flere år på skolebænken, men vil ud og tjene deres egne penge. Det skal de selvfølgelig også have mulighed for i fremtiden, siger Claus Jensen i en pressemeddelelse.

Regeringen foreslår, at uddannelsesreformen træder i kraft fra 2030. Der er i alt afsat 4,8 milliarder kroner fra 2027-2034 til implementeringen af epx og omlægningen af de øvrige uddannelser.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047