23948sdkhjf

Underentreprenør bortvist fra byggeri af fagforeningers domicil

Underentreprenør er blevet bortvist fra det 10.000 kvm store kontorbyggeri i Københavns Sydhavn for at underbetale en række litauiske arbejdere

En underentreprenør er blevet bortvist for at underbetale fem litauiske ansatte på et nyt kontorbyggeri, der skal have fire fagforeninger som kommende beboere.

Det er resultatet af et uanmeldt kontrolbesøg på byggepladsen på Sluseholmen i København.

Det skriver EB.dk samt flere af de fire fagforbund, der efter planen flytter ind i det 10.000 kvm domicilbyggeri i 2026.

Kontrollen på byggepladsen afslørede nemlig de fem litauiske arbejdere, som ikke havde overenskomst. De var hyret ind af den unavngivne underleverandør fra en litauisk virksomhed.

Ifølge dokumenter, EB er i besiddelse af, forklarede de ansatte, at deres arbejdstid i gennemsnit var 40 timer om ugen til en løn på 56 kr. i timen plus skattefri diæter.

Klausuler og krav

"Forbundshuset", som byggeriet hedder, skal rumme de fire fagforeninger Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund, Dansk Journalistforbund samt Malerforbundet i Danmark. Derudover vil de to A-kasser FAK og AJKS samt selskabet Fagenes Bofællesskab (FAB) også flytte med.

Kort om projektet

  • Byggeriet er døbt ”Forbundshuset” og ligger lige ved metrostation Sluseholmen, der åbner om få måneder.
  • Byggeriet forventes at stå færdigt i april 2026.
  • Forbundshuset bliver på i alt cirka 10.000 kvm og skal foreløbigt huse de fire forbund Blik og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund, Dansk Journalistforbund - Medier & Kommunikation samt Malerforbundet i Danmark, som ikke ligger beslag på alle de 10.000 kvm. Derudover vil de to A-kasser FAK og AJKS samt selskabet Fagenes Bofællesskab (FAB) også flytte med.
  • De fire forbund har hver især købt en procentdel af aktierne i det nye ejendomsselskab (Dansk Journalistforbund og Dansk El-Forbund 24,5 pct., Blik- og Rørarbejderforbundet og Malerforbundet 17 pct.). Derudover ejer MT Højgaard Property Development i første omgang 17 pct. 

De fire fagforeninger har sikret sig, at entreprenørerne på byggeprojektet er underlagt skrappe klausuler og krav om arbejdsvilkår og bæredygtighed – heriblandt, at alle på byggepladsen skal have en overenskomst.

Da de litauiske arbejdere ikke kunne dokumentere det, fik underentreprenøren 48 timer til at bringe det i orden.

Underentreprenøren nægtede og blev herefter bortvist fra byggepladsen.

- Hvis man ikke har overenskomst, skal man ikke arbejde på vores forbundshus. Længere er den ikke, siger forbundsformand Henrik W. Petersen, Blik- og Rørarbejderforbundet.

Bortviste straks byggearbejderne

Byggeriet er udviklet og opføres af MT Højgaard Property Development. Hovedentreprenøren er V8 Construction.

Til EB.dk har MT Højgaard Property Development oplyst, at underentreprenøren med de underbetalte ansatte har overenskomst.

- Der var afgivet urigtige oplysninger om de fem byggearbejderes ansættelsesforhold. Byggeledelsen i V8 Construction blev bekendt med dette efter en stikprøvekontrol og bortviste straks byggearbejderne fra pladsen, skriver selskabet om processen.

Efter planen rykker de fire fagforbundet i sommeren 2026 til det nye domicil i Sydhavnen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081