23948sdkhjf

Klar til at nakke rotterne

Thomas Rasmussen har som en af få kloakmestre også autorisation til at bekæmpe rotter med alle midler
De er overalt i Danmark. Nede i kloakkernes forgreninger under husene. Og de yngler som – rotter.

- Vi kommer aldrig rotterne til livs. Men vi kan få dem ned på et tåleligt niveau og holde dem, hvor de gør mindst skade, siger entreprenør Thomas Rasmussen hos Ronæs Entreprenør & Anlægsgartner. Han har netop sikret sig "licence to kill". Thomas Rasmussen er en af de forholdsvis få entreprenører, der både er autoriseret kloakmester og nu også autoriseret rottebekæmper.

- Som autoriseret kloakmester må man godt opsætte rottespærre. Det kræver dog som minimum et éndags-kursus i montage af rottespærre. Men foruden at være autoriseret kloakmester, har jeg valgt også at tage det helt store fire-dages kursus som autoriseret rottebekæmper på Teknologisk Institut. Dermed må jeg tage alle midler i anvendelse til at få ram på rotterne. Det gælder både rottespærre, gift og såmænd også rottehund, fortæller Thomas Rasmussen.

Molly rykker ud

Det betyder, at gravhunden Molly godt kan belave sig på, at det er slut med driverlivet. Arbejdet kalder. Med sit udviklede jagtinstinkt er en gravhund nemlig en fortræffelig makker for en autoriseret rottebekæmper. Molly er måske ikke helt klar over det, men den indgår nu i beredskabet, når Thomas Rasmussen rykker ud for at nakke rotterne både i Middelfart- og Nørre Aaby-området og på det øvrige Vestfyn. Men også den anden side af broen i og omkring Fredericia og Kolding.

I mange tilfælde vil Thomas Rasmussen gøre brug af forskellige virkemidler. Mekaniske rottespærre er gode til at holde rotterne væk. Men i mange tilfælde skal der gift eller rottehund til, før de kommer ud af systemet. Her kommer autorisationen som rottebekæmper ind som afgørende element. Thomas Rasmussen har ikke kun ekspertisen på kloaksystemet som autoriseret kloakmester. Som autoriseret rottebekæmper har han også helt styr på rotternes adfærd og levevis.

Rotter yngler som rotter

En rotte er kønsmoden når den er cirka ni uger gammel. I gennemsnit får en rottehun to til syv kuld om året, hvert med 8-10 unger. Hunnen kan blive drægtig igen lige efter, den har født, og drægtigheden varer blot 22 dage. Så er et nyt kuld skadedyr sat i verden. Dermed kan et rottepar blive til et skræmmende antal på mellem 700 og 800 rotter på et år.

Det er ikke lovligt selv at kaste sig ud i at bekæmpe rotter. Det kræver fagfolk med autorisationen i orden at sætte rottespærre rigtigt og anvende gift. Hvis gift anvendes forkert, gør man kun ondt værre. Det kan øge rotternes resistensudvikling og dermed medvirke til, at man gør rotterne modstandsdygtige.

Væk med rotter og skader

- Når rotterne har huseret i et kloaksystem, har de ofte forårsaget mange skader på rørene. Med autorisationen i orden både til at bekæmpe rotter og til at udføre kloakarbejde, Og der er rigtig mange gamle kloakker her i området, fortæller Thomas Rasmussen.

- I kloakmestervirksomheden har vi også udstyr til tv-inspektion af kloakledningerne og lokalisering af utætheder og brud. Ind imellem får vi også en rotte på skærmen, når vi sender tv-kameraet ned i en kloakledning. Så er det tid både at få fjernet rotten og dens familie og få udbedret skaden på røret, så problemet fjernes helt, siger Thomas Rasmussen fra Ronæs Entreprenør & Anlægsgartner.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078