23948sdkhjf

Lokker piger til ingeniørfaget

Grontmij inviterer femten 7. klasses piger indenfor for at vække deres interesse for ingeniørfaget. Ligestillingsminister Manu Sareen deltager i arrangementet.
Danmark vil i fremtiden mangle arbejdskraft, der er teknisk eller naturvidenskabeligt uddannet. Det skyldes, at de unge vælger uddannelserne fra – især pigerne søger ikke ind på f.eks. ingeniørstudiet.

Derfor sætter Grontmij nu fokus på mulighederne inden for de naturvidenskabelige uddannelser gennem den landsdækkende kampagne: Girls’ Day in Science. 27. november inviterer Grontmij femten 7. klasses piger fra Guldberg Skole i København indenfor. Hos Grontmij vil pigerne møde kvindelige ingeniører og arbejde med et konkret projekt om udformningen af en bæredygtig skole; og forhåbentligt på den måde få vækket deres interesse for ingeniørfaget. Ligestillingsminister Manu Sareen deltager i arrangementet.

- Vi oplever i særlig grad, at pigerne ikke er opmærksomme på de naturvidenskabelige karrieremuligheder. Heldigvis stiger andelen af kvinder på naturvidenskabelige uddannelser år for år. F.eks. er andelen af kvinder på DTU steget fra 25 pct. til 33 pct. over de sidste 10 år, men jeg ser gerne at udviklingen fortsætter. For at fastholde og udbygge Danmarks position som foregangsland inden for f.eks. vand, vind og energi kræver det at hele potentialet i en årgang udnyttes, siger Mads Møller, Water & Energy Director i ingeniørvirksomheden Grontmij, og uddyber:

- Udfordringen med de unge pigers manglende interesse kan ikke alene løses politisk. Den private sektor må også bidrage. Vores rolle er at fortælle, hvad pigerne rent faktisk kan komme til at beskæftige sig med. Hos os får de indflydelse på fremtidens samfund. Derfor har Grontmij i år inviteret unge piger indenfor til Girls’ Day in Science, så de kan prøve kræfter med naturvidenskab i praksis og blive inspireret til deres fremtidige karrierevalg af vores kvindelige rollemodeller.

Årlig mærkedag

Grontmij har i et år været med i det nationale netværk Jet-Net.dk, hvor virksomheder og skoler i fællesskab skal få elevernes øjne op for det naturvidenskabelige område. Årsagen er, at danske virksomheder ifølge Dansk Industri i 2030 vil mangle 11.000 medarbejdere med en lang videregående uddannelse inden for naturvidenskab og teknologi. 25. og 27. november sættes der særligt fokus på at øge pigernes interesse, når der for første gang afholdes Girls’ Day in Science, hvor en håndfuld virksomheder og videncentre landet over inviterer flere hundrede piger fra gymnasier og grundskolens afgangsklasser indenfor.

- Undervisere udefra giver undervisningen i naturvidenskab et boost. Med andre ord så gør fagpersoner en positiv forskel. Vi får løftet indholdet i undervisningen, fordi samarbejdspartnerne kan tilbyde opgaver, analyser og metoder, som har direkte forbindelse til virkeligheden. På den måde får eleverne indsigt i jobmuligheder, de ikke kendte til, og vi kan få aflivet en masse myter, så pigerne kan træffe et kvalificeret valg, når de skal vælge uddannelse, siger Dorte Weile, pædagogisk afdelingsleder på Guldberg Skole.

Piger fravælger tekniske uddannelser

Mange piger fravælger de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Faktisk er andelen af piger, der i år blev optaget på tekniske bacheloruddannelser kun 29 procent, viser et notat fra Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående uddannelser.

- Det er synd, at så mange piger slet ikke overvejer en uddannelse inden for området. Der er behov for at flere piger interesserer sig for naturvidenskab og teknologi. Meget peger på, at pigers interesse adskiller sig fra drengenes. Der er en tendens til, at pigerne er mere interesserede i, hvad teknologien kan gøre for samfundet, hvor drengene er mere interesserede i teknikken for teknikkens skyld. Vi vil gerne være med til at udfolde de mange spændende jobmuligheder.

Derfor kan piger på Girls’ Day in Science møde kvinder med spændende jobs og se, hvad det vil sige at arbejde med fx bæredygtige teknologier i en global verden, siger Nanna Seidelin, direktør for Naturvidenskabernes Hus, et udviklingscenter, der arbejder for at øge danske elevers interesse for området.

Udviklingen kan vendes

Inspirationen til Jet-Net.dk og Girls’ Day in Science er hentet fra Holland, hvor der hvert år del-tager 8.000 piger. Girls’ Day in Science er arrangeret af Jet-Net.dk, som er det danske netværk for skole-virksomhedssamarbejde. Naturvidenskabernes Hus og Industriens Fond har i samar-bejde taget initiativ til Jet-Net.dk, og Industriens Fond finansierer projektet med en opstartsbevilling på 3,2 mio. kr. Ligestillingsministeriet støtter også Girls’ Day in Science.

- Vi er nødt til at vende udviklingen og opfattelsen af, hvilke jobs og uddannelser, der er cool. Danmark har brug for viden og kompetencer inden for natur og teknik, siger Nanna Seidelin, direktør for Naturvidenskabernes Hus.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094