23948sdkhjf

Optimistiske og positive forbrugere

Forbrugernes forventninger til fremtiden har nu seks måneder i træk været positive. Den forbedrede forbrugertillid er dog endnu ikke blevet omsat til øget vækst og beskæftigelse. Man bør dog ifølge Dansk Byggeri have is i maven for forbrugerne plejer at få ret.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerforventningerne for sjette måned i træk befinder sig i det positive territorium med et nettotal på +4,0, hvilket svarer til gennemsnittet i de foregående 5 måneder. Forbrugertillidsindikatoren belyser befolkningens vurdering af den aktuelle og fremtidige situation dels for egen økonomi og dels for samfundsøkonomien.

- Forbrugertilliden er ganske vist en af de bløde indikatorer. Men over en længere årrække har den vist sig at udgøre en meget realistisk og nøgtern bedømmelse af dansk økonomi. Og et halvt år med en mere positiv bedømmelse både af egen økonomi og af samfundsøkonomi, vil formentlig før eller siden blive kanaliseret over i en forbedring af nogle af de hårdere økonomiske indikatorer som vækst og beskæftigelse, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

Han peger på, at end ikke den usikkerhed der var omkring USA's gældsloft i oktober har rokket ved den stabile bedømmelse af samfundsøkonomien. Og der gemmer sig i øjeblikket ikke andre akutte faremomenter i den internationale økonomi, der kan puste det spæde danske stemningsskift omkuld. Bo Sandberg hæfter sig dog ved, at den Europæiske Centralbank med den seneste rentesænkning er ved at løbe tør for krudt.

Byggeriet får gavn af optimisme forbrugere – men ikke lige med det samme

Optimistiske forbrugere, der både forventer bedring i egen økonomi og dansk økonomi, vil før eller siden resultere i et højere privatforbrug. Dagens forbrugerforventninger kan dog ikke direkte oversættes til stigende bygge- og renoveringsaktivitet på kort sigt.

- Mens der er positive vurderinger af egen økonomi og samfundsøkonomi, er der et mere broget billede af selve forbrugeradfærden her og nu. Dagens indikatorer viser ingen ændringer i bedømmelsen af, om forbrugerne vil spare op eller investere i større forbrugsgoder osv. Det tager lang tid at vende finanskrisens markante skift i adfærd fra forbrug til opsparing, og det er naivt at tro på en pludselig ketchup-effekt i privatforbruget.

Der er dog næppe tvivl om, at en bedre polstret privatøkonomi før eller siden vil kaste aktivitet af sig – også i bygge- og anlægsbranchen, hvor man fortsat i 2013 og 2014 kan nyde godt af fradragsmulighederne i BoligJob-ordningen, siger Bo Sandberg.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065