23948sdkhjf

Ny standard for tilsyn med brolægning

Dansk Standard har udgivet en ny standard for Brolægning og belægningsarbejder. Standarden er et vigtigt redskab for bygherrer, rådgivere og tilsynsførende, når udbudsmaterialet skrives, og kvaliteten af arbejdet skal sikres. Den nye udgave er blevet strammet op på flere områder og er tilpasset europæiske normer
Efter flere år undervejs er den nye standard, DS 1136, nu landet hos de fagfolk, der løser opgaver indenfor brolægning og belægning. Det gælder rådgivende virksomheder, bygherrer og de tilsynsførende. Brolæggerlauget i Dansk Byggeri glæder sig over, at den nye, reviderede udgave nu er klar på tryk.

- DS 1136 er blevet præciseret på en række punkter, som standardiseringsudvalget finder relevant for at sikre belægningernes holdbarhed og den håndværksmæssige korrekte udførelse, siger Brolæggerlaugets oldermand Claus Johnsen, der selv har siddet med i udvalget.

Blandt ændringerne finder man skærpede krav til tolerancer vedrørende fugeafstand, nye krav til låsebånd i belægninger og større betonstyrke til visse typer af belægninger i beton. Claus Johnsen mener, at standarderne er uundværlige.

- Uden en standard ville der være frit spil for uautoriserede, der slet ikke er uddannet til at udføre brolægningsopgaver. Hvis vi ikke havde standarden, ville vi mangle præcise krav og retningslinjer for, hvordan arbejdet skal udføres. Det er vel at mærke retningslinjer, som hele branchen er enige om er relevante for at kunne sikre kvalitet og holdbarhed. Vælger bygherren at indgå aftale med en af Brolæggerlaugets medlemsvirksomheder, sikrer han sig, at der arbejdes efter standarden, siger Claus Johnsen.

Standardens 3. udgave trådte i kraft den 1. juli 2013, og i overgangsperioden, som løber indtil 1. januar 2014, kan enten 2. udgave eller 3. udgave af DS 1136 benyttes. Standarden gælder primært for nyt arbejde, men vil også kunne anvendes som grundlag for reparationsarbejder.

Claus Johnsen tilføjer desuden, at Brolæggerlauget netop har udgivet håndbogen "Brolægning", hvor man kan finde hele standarden, DS 1136:2013, læse om Brolæggerlaugets historie, om uddannelsen til brolægger samt om udviklingen af tekniske hjælpemidler og klimatilpasning med vandgennemtrængelige belægninger. tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078