23948sdkhjf

Stress mindsker produktiviteten

Stress og arbejdspres er en af de største udfordringer, som medarbejdere i danske virksomheder kæmper med. Hverdagens stress og arbejdspres kan være med til at øge virksomhedens sygefravær, mindske produktiviteten og den generelle trivsel på arbejdspladsen
ALECTIAs arbejdsmiljøbarometer viser, at stress og arbejdspres er én af de tre største arbejdsmiljøudfordringer i Danmark. Virksomhedens indeklima samt trivslen og samarbejdet på arbejdspladsen er de to andre.

Geografisk set er stress og arbejdspres et større problem på Sjælland og Hovedstaden end resten i af landet. Danmarksrekorden i stress og arbejdspres er at finde blandt de bacheloruddannede, hvor 75 pct af de adspurgte nævner dette som en af de tre største arbejdsmiljøudfordringer.

- Viden og information er klart overvurderet som løsning på alting i Danmark. Faktum er at 30-40 års information om ulykkesrisici, nedslidning, kostpyramider, motion osv. i alt fra fjernsyn til folkeskolen langt fra har løst problemerne. Viden og information vil aldrig kunne løse problemerne alene. Vi må og skal blive bedre til at udnytte vores automatiske reaktioner fremfor at bekæmpe dem.

Vi ved jo at basale ting som påvirkning af synsbedrag, let tilgængelighed, etc. har stor effekt på det vi gør. Den rette indretning af bygninger og arbejdspladser, mødeprocesser osv. vil derfor kunne skabe langt større effekt end endnu et klogt forskningsresultat, siger Kenneth Ajslev fra ALECTIA.

Ledelsen har stor indflydelse på produktivitet

Arbejdsmiljøbarometeret viser at 91 pct. af de adspurgte siger, at ledelsen har en positiv indflydelse på deres personlige produktivitet. Det er derfor essentielt at få lederne til at anerkende, at behovet er stort.

- Langt de fleste efterspørger frivillige ordninger såsom sundere kantinemad, aktive pauser, sundhedstjek og sportstilbud, mens få ønsker direkte krav. Så mentalt er danskerne mere klar til at sammentænke virksomhed og personlig sundhed end ledere og politikkere endnu har erkendt, siger Kenneth Ajslev.

Alectias arbejdsmiljøbarometer er udarbejdet af Epinion for ALECTIA A/S og har fokus på ledelse, sundhed og arbejdsmiljø og herunder udfordringerne og forbedringspotentialet inden for disse området. Resultaterne fra barometeret er baseret på svar fra 1025, der arbejder i danske virksomheder som arbejdsgivere eller arbejdstagere.

ATips til håndtering af stress på arbejdspladsen:

Sådan undgår man stress:

For dig selv:

1) Tag dine symptomer alvorligt: De fleste på vej mod stress har så travlt, at de ikke tillader sig at tid til omtanke. Det må lige vente til i morgen, næste uge eller om en måned. De synes, at de ganske enkelt ikke har tid til at stoppe op og tænke sig om.

2) Involvér din omgivelser: De fleste, der får stress har en personlighed, der ikke tillader dem at slippe ting, som de har ansvar for. Derfor har de brug for, at andre anerkender/kræver, at de fravælger/nedprioriterer opgaver.

3) Prioriter og fravælg helt: At prioritere opgaver er godt, men det er først, når opgaver fjernes helt fra bordet og fra "baghovedet", at det virkelig nedbringer stressniveauet.

Som leder/kollega:

1) Spørg hellere en gang for meget end én gang for lidt.

2) Tag ansvar: Tag konkrete beslutninger om arbejdsrelaterede ting, som den stresstruede skal helt ud af. Den stressede kan ikke, og tillader sig ikke at nedprioritere ting. Tilbyd evt. prof. sparring med psykolog.

3) Gør arbejdsdagen enkel og overskuelig: Hvis det er private udfordringer "der får bægeret til at flyde over", så gør arbejdsdagen så enkel og overskuelig, som mulig for medarbejderen, og motivér medarbejderen til at få hjælp/sparring fra venner eller en professionel.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109