23948sdkhjf

Nye arbejdsopgaver til kloakmestrene

Kloakmestrene skal vende blikket mod effektive løsninger til håndtering af regnvand i lokal-området Et demo-projekt i Gundsølille ved Roskilde viser vejen frem
Når der står en ildsjæl bag et projekt, så er man som regel sikker på et højt aktivitetsniveau og at projektet bliver fulgt til dørs. Lægger man dertil stor personlig viden - nørdet, vil nogen sige - og stort personligt engagement ja, så har man et ultrakort portræt af civilingeniør, serniorkonsulent på Rørcentret/Teknologisk Institut, Hanne Kjær Jørgensen og Partnerskabet Vand i Byer.

Med Hanne Kjær Jørgensen som ankerkvinde har Partnerskabet fået sit første demoanlæg til Lokal Afledning af Vand eller Lokal Anvendelser af Regnvand (LAR) på Lindebjergskolen i Gundsølille ved Roskilde

Det skriver Mester Tidende.

- Udover at vise borgerne og politikerne, hvordan man håndterer regnvand som en ressource og samtidig nedsætter presset på de offentlige kloakker, så skal demo-anlægget også være med til at vise leverandører, entreprenører og kloakmestre hvilke store aktivitetsmuligheder der ligger for fremover etablere nogle effektive LAR-løsninger, siger Hanne Kjær Jørgensen til Mester Tidende.

Udstillingvindue

Teknologisk Institut er initiativtager til og konceptudvikler på projektidéerne, men private firmaer som IBF, NCC, Wavin, ACO Nordic, Nykilde, Rockwool International, Genvand og MJK Automation har hver leveret materialer til langt under kostprisen for at fremvise deres produkter samt for at støtte projektet.

F.eks. har IBF og NCC leveret over 200 kvm permeable belægninger, der kan etableres på steder, hvor man ønsker at nedsive regnvandet og alligevel have en belægning. Wavin har leveret en faskine med vandpumpe, så eleverne selv kan pumpe regnvandet op i vandrenderne eller over i regnbedet. Thing og Brandt Landskaber har tegnet anlægget.

- Det er Gundsø Entreprenør Forretning som - udover at have fået skolen som referenceprojekt - nu også har fået kendskab til f.eks. at anlægge permeable belægninger. Siden det første demo-projekt blev færdiggjort i år har Gundsø Entreprenør Forretning fået solgt mere end 5.000 kvm permeable belægninger til andre kommuner.

Og det er jo et kæmpe incitament for virksomhederne til at gå med i projektet – de får etableret et udstillingsvindue, hvor de kan fremvise deres nye produkter til håndtering af regnvand. Og samtidig er det godt for Roskilde Kommune, der kan sige, at initiativet resulterer i konkrete arbejdsopgaver for deres lokale entreprenørvirksomheder – samtidig med at de er i front med at udvikle nye klimatilpasningsteknologier! Det er en win-win for de deltagende parter - og det er klart inspirerende og motiverende for andre kommuner at følge trop, siger Hanne Kjær Jørgensen.

Regn rigtigt

Selv om LAR-løsninger som etablering af soppebassin, vandrender, regnbede, grøfter, permeable belægninger og faskiner lyder lavteknologiske og lige til at gå til for enhver privat husejer eller kloakmester eller entreprenør, så understreger Hanne Kjær Jørgensen, at selvom selve anlægsarbejdet ikke stille de store udfordringer, så er det afgørende, at LAR-løsningen dimensioneres i forhold til såvel hverdagsregn, dimensionsgivende regn og skybrud.

- Det er f.eks. helt afgørende, at man kender til de lokale forhold og at man inddrager de lokale forhold i de LAR-løsninger man vælger. Det er også afgørende at forstå, at en faskine ikke kan stå alene og klare alt regnvand, men at man skal kombinere flere LAR-løsninger for at opnå optimal afledningseffekt.

På Lindbjergskolen er det hensigten, bl.a. i samarbejde med Dansk Hydraulisk Institut at dokumentere, at LAR-anlægget kan klare såvel hverdagsregn, dimensionsgivende regn og skybrud, forklarer Hanne Kjær Jørgensen, som arbejder målrettet på at dele og formidle viden om LAR-løsninger. Både i forhold til hele konceptet omkring klimaskolen og når det gæler LAR-løsninger generelt.

- Alle tiltag og nye teknologier, der udvikles på skolen, skal formidles via en ny undervisningsportal, som vi håber, at en fond vil finansiere.

LAR-løsninger formidles i øvrigt via portalen laridanmark.dk ligesom der kan hentes værdifulde informationer hos Partneskabet Vand i byer på vandibyer.dk

Regneark til kloakmestre

Til dimensionering af LAR-anlæg er der bl.a. udformet et særligt regneark til kloakmestre. Her kan resultaterne fra en synketest tastes direkte ind med tid og antal cm vandet synker og så kan beregninger udføres. Læs mere på laridanmark.dk

Permeabel belægning

En permabel belægning sikrer som andre belægninger en plan overflade til gang eller kørsel, men har derudover den funktion, at regnvand kan sive igennem, så afstrømningen fra belægningen reduceres. Belægningen under permeable belægninger skal også være permeabel ,så vandet transpoprteres væk eller nedsives.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064