23948sdkhjf

Nye regler giver færre udbud

DI advarer om, at en fjernelse af annonceringspligten i kommunerne vil føre til, at skatteborgerne kommer til at betale mere for ydelserne
Regeringen er på vej med en lovændring, der ifølge Dansk Industri vil føre til mindre konkurrence og færre udbud i den kommunale sektor.

Lovændringen betyder, at kommunerne ikke længere skal annoncere udbuddene af en lang række offentlige opgaver, og formålet er at spare kommunerne for omkring 10 mio. kroner.

Men branchedirektør i DI Service Mette Rose Skaksen advarer om, at det kan blive en dyrt købt besparelse.

– Formålet med udbud er, at opgaven går til den leverandør, som er bedst og billigst. Men det forudsætter selvsagt, at alle har lige mulighed for at byde på en opgave – og det er ikke tilfældet, hvis kommunerne ikke engang annoncerer deres udbud, siger hun til Licitationen

Øget konkurrence

Hun peger på, at annonceringspligten netop blev indført for at øge konkurrencen om de offentlige opgaver og dermed være til gavn for kommunernes økonomi.

– Vi har brug for mere konkurrence i den offentlige sektor – bestemt ikke mindre. Men lovforslaget her er endnu et eksempel i rækken på, at regeringen trækker i den forkerte retning, når det gælder samarbejdet mellem den offentlige sektor og private leverandører. Det er udbud, som på grund af deres størrelse ikke er omfattet af EU’s regler, der rammes af de nye regler. Der har været en tradition i Danmark for at ønske gennemskuelighed, og derfor har man annonceret køb i den offentlige sektor, forklarer Mette Rose Skaksen, som mener, at der også kan være opgaver på byggeområdet, som rammes af de nye regler.

Udbudsdirektiv

Samtidig er EU på vej med nye regler omkring en revision af udbudsdirektivet, men der kommer vi ifølge Mette Rose Skaksen til at tøjle utålmodigheden, da det endnu ikke er afklaret, hvad de nye regler går ud på.

- Regeringens fjernelse af annonceringspligten kommer til at trække i en forkert retning med mindre gennemsigtighed og dermed ringere mulighed for, at private virksomheder kan byde ind på opgaverne. Vi bør selvfølgelig bestræbe os på at begrænse bureaukratiet og transaktionsomkostningerne ved udbud, siger Mette Rose Skaksen videre.

Mest ud af skattekroner

Hun understreger, at det i sidste ende er et spørgsmål om, at borgerne kan være sikre på at få mest muligt ud af deres skattekroner.

- Kommunerne kan jo foretage et kontrolbud, når de sætter opgaver i udbud og dermed teste, hvem der har de laveste omkostninger. Mange private virksomheder lever af at udvikle deres løsninger og hele tiden effektivisere deres produktion, også af tjenesteydelser, slutter Mette Rose Skaksen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094