23948sdkhjf

Byggeorganisationer vil høres om besparelser

Energiselskaberne har monopol på store økonomiske midler til formidling af energibesparelser, og det falder nu byggeriets organisationer for brystet, at de ikke bliver hørt om emnet
Byggeriets organisationer kræver nu at blive hørt om den fremtidige indsats i forhold til energibesparelser.

I en fælles henvendelse fra Håndværksrådet, Dansk Byggeri, Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) og Tekniq til Folketinget ønsker de fire organisationer en høring om energispareaftalen, der er indgået mellem Dansk Energi, fjernvarmeselskaberne, naturgasselskaberne, olieselskaberne og klima- og energiministeren om netselskabernes fremtidige energispareindsats.

De fire organisationer inden for byggeriet peger på, at man ønsker øget inddragelse af eksterne aktører, herunder en øget konkurrenceudsættelse af energiselskabernes forpligtigelser.

Der henvises til, at de eksterne aktører er væsentlige parter i energispareindsatsen og bør derfor have indflydelse på udformningen af den aftale, der skal styre en markant del af den fremtidige danske energispareindsats.

Ræven vogter gæs

Chef for teknisk afdeling i Tekniq, Christian Jarby, siger til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at de fire byggeorganisationer ønsker energispareaftalen til udtalelse, da den har stor indflydelse på energisparearbejdet de kommende år generelt.

- Det er en flerårig aftale, som dækker en betydelig besparelsesindsats hos energiselskaberne, der kan opkræve op mod halvanden milliard kroner til energibesparelser hos kunderne. Det er kun rimeligt, at andre aktører også kan være med til at give deres besyv med, både med hensyn til at finde besparelser og diskutere rammerne for energibesparelser, forklarer Christian Jarby, der erkender, at det er ligesom at "sætte ræven til at vogte gæs", når energiselskaber, der pr. definition elver af at producere energi og sælge det, også skal stå i spidsen for en energispareindsats.

- Ræven skal inddrage andre og ikke løbe med lunserne alene, siger han.

Billigere indsats

Christian Jarby peger på, at der kan gennemføres en billigere spareindsats, hvis flere aktører kan byde ind på opgaverne.

- I stedet sætter man konkurrencen til side, ved at placere det så ensidigt hos energiselskaberne. De har ganske vist nået deres tidligere mål, men man har ikke undersøgt, om de mål kunne være nået billigere på andre måder. Man har alene målt på, hvad det koster hos de enkelte energiselskaber, og ikke prøvet det af. Vore medlemmer i byggesektoren har en lang række medarbejdere, der i forvejen er ude hos kunderne, så man behøver ikke bruge penge på opsøgende arbejde og rapporter. Vi har folk, der kan bistå med at identificere de energispareprojekter, som er fornuftige at gennemføre. Flere energiselskaber bruger tilskudskroner til at få projekterne igennem. De tilskud kunne sagtens formidles af de fire parter bag denne henvendelse, slutter Christian Jarby.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094