23948sdkhjf

Der er penge i uderum

Der er god økonomi i indbydende grønne fællesarealer. Men alt for få faguddannede til driften af friarealer ved landets 550.000 almene boliger
Der er god økonomi i indbydende uderum. Den igangværende klimarenovering af et stort stykke af Kokkedal (se side 6-7) er et godt eksempel. Men i de almene boliger, som ikke bare Kokkedal, men mange forstæder i Danmark har, kan det være en udfordring at få opprioriteret udearealerne, når der renoveres.

Der er cirka 100 gartnere ansat til at passe friarealerne til landets knap 550.000 almene boliger. Derfor kan det være en udfordring for alvor at finde midlerne til dette for menneskers trivsel så vigtige område.

En anden udfordring er at få afstemt forventningerne og at få defineret driftens opgaver.

Det fortalte landskabsarkitekt Ionee Skovgaard fra Boligforeningen 3B på det seneste debatarrangement hos Witraz Arkitekter. Og Ionee Skovgaards besked var klar: Det er sund fornuft at opprioritere udearealerne.

- Undersøgelser viser, at værdien af et hus stiger med 16 procent, hvis haven er pæn og velholdt. I almene boligområder vil pænere udearealer også være en klar gevinst. Hvis vi har indbydende, afvekslende og velholdte udearealer, passer beboerne bedre på dem, og så vil et boligområde automatisk blive mere attraktivt, siger Ionee Skovgaard, hvis udtalelser falder godt i tråd med mange af de tanker, som det aktuelle klimatilpasningsprojekt i Kokkedal (Danmarks pt største, red.) bærer præg af:

Skaber mere tryghed

Jo flere attraktive uderum, til alle aldre, jo flere vil bruge dem, og jo mere tryghed vil det skabe i et lokalområde, der måske er præget af store boligblokke, hvis udearaler stadig hænger fast i en tid, da man ikke tænke på rummene mellem husene.

- Det handler dels om at få renoveret de grønne arealer, hvilket sker mange steder, dels om at prioritere at pleje dem - både nye og eksisterende anlæg, siger Ionee Skovgaard i Witraz’ ugebrev. Men her kommer statistikken ind:

Der er cirka 700 almene boligorganisationer. Fordelt på 8.000 afdelinger har de knap 550.000 boliger. Ialt har organisationerne kun omkring 100 gartnere ansat sammenlignet med ialt 7.000 ejendomsfunktionærer.

- Derfor oplever landskabsarkitekter og andre rådgivere ofte at nye uderum plejes forkert. Og den dialog kunne styrkes, hvis flere ansatte uddannet grønt personale. Der kan godt være for eksempel varmemestre, der har god forstand på grønne arealer. Men der er ikke meget fokus på det i deres uddannelse, siger hun.

Måske et indspark til de landskabsarkitektoniske rådgivere, som i øjeblikket arbejder på nye rekreative områder, ikke bare i Kokkedel, men også i for eksempel Fredericia, hvis udviklingsplan for en ny bydel, Fredericia C, nu ligger klar.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094