23948sdkhjf

Kig mod Norge

Den danske byggevareeksport til Norge steg med næsten 40 procent i andet kvartal. Men der er store muligheder for den danske bygge- og anlægsbranche
Den danske byggevareeksport til vores norske broderland er i kraftig fremgang, og mens den danske bygge- og anlægsbranche fortsat kæmper med hårde tider, så boomer den norske ditto.

Ifølge en ny analyse fra Dansk Byggeri steg den danske eksport af byggevarer til Norge i årets andet kvartal med 38,3 procent i forhold til samme kvartal i 2011 - primært som følge af flere ordrer på en særlig type rør af jern og stål til udvinding af olie og gas.

Men aktiviteten i den norske byggebranche fortsætter med at stige efter at have ramt bunden i 2010, og i år forventer økonomer, at byggeaktiviteten stiger med 8,7 procent, mens anlægsaktiviteten i form af hovedsagelig store vejprojekter og investeringer i energiinfrastruktur stiger med 8,6 procent.

Stor efterspørgsel

Det giver store muligheder for danske bygge- og anlægsvirksomheder pointerer Dansk Byggeri. For generelt har vi et godt ry i Norge.

- Det norske marked er interessant for danske bygge- og anlægsvirksomheder, for eksempel er der en meget stor efterspørgsel på boliger, og det betyder, at der skal bygges nyt. Danske virksomheder ligger inde med store kompetencer, som nordmændene kan få gavn af. Vi er kendt for det gode design, og produkter som for eksempel køkkener er eftertragtede. Vi er også med helt i front, når det gælder vinduesteknologi, så vi skal naturligvis være med til at bygge de mange nye huse i Norge, siger Per Thomas Dahl, der er branchedirektør i Dansk Byggeri.

Boom i boligbyggeri

Alene i 2011 startede der i gennemsnit 18 nye bygge- og anlægsvirksomheder hver dag, og det tal forventer man vil vokse i år.

For nybyggeriet af boliger i Norge forventes at stige med 16,7 procent i år, og efterspørgslen efter nye boliger er fortsat større end udbudddet. Til gengæld rummer det norske erhvervsbyggeri ikke lige så stort vækstpotentiale, da det allerede har et højt niveau.

Samtidig betyder befolkningstilvæksten i de store norske byer, at der er stor mangel på skoler, børnehaver, hospitaler og plejehjem, ligesom der er stort fokus på energieffektiviseringer af bygninger og et stort efterslæb på renovering af offentlige bygninger.

Så mulighederne er store for danske bygge- og anlægsvirksomheder, mener Dansk Byggeri.

- Der er så mange oplagte projekter for danske virksomheder i Norge, at det er dumt, hvis vi ikke kigger mod nord. Fordelen ved Norge er de mange kulturelle ligheder med Danmark. Det er nemt for danske virksomheder at begå sig sprogligt, og de norske bygherrer og entreprenører er trygge ved at bruge danske virksomheder, mener Per Thomas Dahl.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078