23948sdkhjf

Virksomhedsejere risikerer at miste pensionsopsparingen

Mange virksomhedsejere kan stå tomhændede, når pensionen står for døren, fordi de ikke forbereder salg af virksomheden i tide
Helt nye tal fra en undersøgelse foretaget af Telemark A/S for advokatkæden Advodan viser, at en stor del af ejere af små og mellemstore virksomheder ikke har overvejet, hvordan og hvornår ejerskiftet af deres virksomhed skal finde sted. Trods det, at en fjerdedel af de adspurgte forventer, at pensionen skal finansieres af virksomhedssalget, har hele 64,1 procent af virksomhedsejere over 60 år ikke overvejet salg.

- Det er gruopvækkende, at så mange ældre virksomhedsejere ikke forbereder sig bedre på ejerskifte. Min erfaring er, at ejerne med tiden får sværere ved at give deres livsværk videre. Følgen er typisk, at virksomheden forældes i takt med ejerens alder. Derved bliver virksomheden også mindre værd, og ejeren risikerer, at den må lukke, når han går på pension, påpeger Peter Schiøtz fra Advodan i Næstved.

Uforberedte ejere kan stå uden pension

Det kan tage lang tid at finde den rette køber til virksomheden, og finanskrisen har kun gjort det sværere. Den manglende likviditet gør det svært for virksomheder at finansiere køb i øjeblikket, og et målrettet salg kan sagtens tage mere end et år. Peter Schiøtz giver et eksempel på, hvor galt det kan gå:

"Karsten har selv etableret sin servicevirksomhed, som han driver som personligt firma med ti ansatte. Virksomheden er selvfinansieret. Karsten er i starten af 60’erne og synes selv, at han stadig er i fuldt vigør, og han tænker derfor ikke på at gå på pension.

Tiden går. Karsten får sværere ved at følge med i markedsudviklingen. Initiativet er væk, og Karsten evner ikke selv at tilpasse virksomheden til de nye markedsvilkår. Virksomhedens omsætning er derfor vigende og overskuddet faldende. Karsten fortsætter dog business as usual.

Det ender med, at Karsten sidst i 60’erne står med en gammel virksomhed, som ingen vil købe. Karstens levebrød er spist af tiden, og han har ikke sikret sin pension med opsparingsordninger i bank eller forsikringsselskaber. Pludselig står Karsten med utilstrækkelig økonomi til at finansiere pensionisttilværelsen."

Start allerede i 50’erne

Ifølge Peter Schiøtz er det vigtigt, at virksomhedsejere hele tiden har en veltrimmet virksomhed, der er klar til salg. På den måde kan virksomheden beholde sin værdi frem til den dag, den skal sælges.

- Allerede når virksomhedsejeren er i 50’erne, skal han begynde at forberede sig til den dag, han går på pension. En god løsning er at oprette et holdingselskab, hvor kapital fra driftsselskabet skattefrit kan flyttes op og fungere som pensionsopsparing. Holdingselskabet har også den fordel, at værdierne er sikret mod dårlige tider og eventuel fallit i driftsselskabet, forklarer Peter Schiøtz.

Han opfordrer derfor virksomhedsejere til at tage kontakt til advokat og revisor for at få virksomheden struktureret, så den er klar til salg den dag, hvor ejeren er pensionsmoden.

Gode råd om ejerskifte

• Sørg for at have en veltrimmet virksomhed, der hele tiden er klar til salg.

• Inddrag betroede medarbejdere i beslutninger og viden, så virksomheden ikke er 100 procent afhængig af ejeren.

• Opbyg virksomheden mest fordelagtigt, eksempelvis med holdingselskab, hvor kapital fra driftsselskab skattefrit kan flyttes op og beskyttes i dårlige tider. Selskabsopbygningen til selskab og dernæst med overbygning i form af holdingselskab kan ligeledes gennemføres skattefrit. Dette skal gøres mindst tre år, før virksomheden forventes at sættes til salg, for at salgssummen kan modtages skattefrit i holdingselskabet.

• Kontakt juridisk rådgiver og revisor for at få hjælp til at strukturere virksomheden, så den er mest mulig værd, når den skal sælges.

jfr

Advodan A/S

Advodan er en kæde af advokatvirksomheder med i alt 50 kontorer fordelt over hele landet.

Kædens medarbejdersammensætning fordeler sig på 143 bestallingshavende advokater, 39 advokatfuldmægtige og 280 sekretærer, bogholdere samt øvrigt administrativt personale.

Advodans sekretariat er beliggende på Havnegade 2 i Århus.

Kæden omsætter årligt for 300 millioner kroner og betjener især mindre og mellemstore virksomheder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078