23948sdkhjf

Omstøder dom: Tre kendt skyldige i storstilet bestikkelsessag

En tidligere kontorchef og to leverandører til Forsvarets Ejendomsstyrelse har gjort sig skyldige i mandatsvig og bestikkelse

Skyldig, skyldig og skyldig.

Sådan lyder dommen over en tidligere kontorchef samt to leverandører til Forsvarets Ejendomsstyrelse.

De tre, der alle blev frikendt i byretten i 2023, er i Vestre Landsret idømt betingede fængselsstraffe på henholdsvis seks måneder for den tidligere kontorchefs vedkommende, fire måneder for en af de tidligere leverandører samt 60 dages betinget fængsel for den sidste, hvis firma desuden er idømt en bøde på 50.000 kr.

Advokat Karsten Hjorth Larsen, der har forsvaret den sidstnævnte erhvervsdrivende samt hans firma, beskriver dommen som skuffende.

- Vi er naturligvis skuffede over resultatet efter frifindelsen i byretten, siger han til Mester Tidende.

Især fremhæver Karsten Hjorth Larsen, hvordan sagen mellem byret og landsret blev nedskaleret på tiltalefronten, hvor en større virksomhed blev taget ud af anklageskriftet inden ankesagen.

- Det er en paradoksal ende på hele sagskomplekset, at det lige er de tre, der ender med at blive dømt, når der har været måske 100 andre involveret i det her, siger han og fortsætter:

- Vi sidder tilbage med fornemmelsen af, at det egentlig var nogle andre, der var slemme, og dem, man så i sidste ende kunne få fat på, var nogle helt tilfældige, lyder skudsmålet.

For Karsten Hjorth Larsens klient er der dog endnu et spinkelt håb om at få dommen omstødt, fortæller advokaten, der allerede ved hovedforhandlingens begyndelse søgte om en tredjeinstansbevilling hos procesbevillingsnævnet.

- Vi har fra starten påstået sagen afvist på grund af en påtaleopgivelse, som vi mente at være blevet lovet fra SØIK’s side. Det er et rimelig principielt spørgsmål, så det håber vi at kunne få prøvet i Højesteret, siger advokaten.

Tilfreds anklager

Ikke overraskende bliver dommen modtaget med større begejstring hos Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet, SSK, hvor anklagerfuldmægtig Jens Kjærgaard har været med til at føre sagen.

- Jeg er rigtig fint tilfreds. Dommen viser, at det ifølge Vestre Landsrets vurdering er en alvorlig sag, når offentligt ansatte tager imod bestikkelse og bruger deres position til personlig vinding, udtaler han.

Det blev de dømt for

  • Landsretten fandt det bevist, at den tidligere kontorchef sammen med hovedmanden i sagen, som blev dømt i januar, havde begået grov mandatsvig og bestikkelse for godt 120.000 kr. vedrørende bl.a. et køkken og andet inventar til kontorchefens sommerhus. Landsretten lagde ved strafudmålingen i skærpende retning vægt på, at kontorchefen var en højtstående embedsmand med vidtgående dispositionsbeføjelser, og at han i tre tilfælde havde formået en underordnet ansat til at begå mandatsvig med henblik på, at han selv opnåede en uberettiget vinding.
  • En anden af de tiltalte var interessent og sælger i et køkkenfirma, der var leverandør til FES, og han blev fundet skyldig i medvirken til mandatsvig og bestikkelse for godt 200.000 kr. vedrørende bl.a. køkkenet til den tidligere kontorchefs sommerhus samt private ting til hovedmanden.
  • De øvrige tiltalte, en maler og dennes selskab, der var leverandør til FES, blev fundet skyldige i forsøg på mandatsvig og bestikkelse vedrørende bl.a. to robotplæneklippere til hovedmandens private brug.
  • Fængselsstraffene for de tre tiltalte blev undtagelsesvist gjort betinget, for to af de tiltaltes vedkommende med vilkår om samfundstjeneste.

Vestre Landsret

Han begræder således heller ikke, at de udmålte straffe er på et lavere niveau, end anklagemyndigheden havde nedlagt påstand om.

- Vestre Landsret er enig i anklagemyndighedens vurdering af, at der skulle udmåles fængselsstraf, og det er vi godt tilfredse med, siger Jens Kjærgaard.

ifølge den anklagerfuldmægtige er det da heller ikke spor tilfældigt, at anklagemyndigheden valgte at føre en ankesag mod netop de tre, der nu er dømt, mens andre dele af sagen blev lukket med byrettens frifindelse.

- Det er altid en konkret vurdering, om man mener, man kan få omstødt dommen. Og de er jo netop blevet dømt, så det var en korrekt vurdering, vi foretog i det her tilfælde, lyder det.

Projektleder dømt

Sagen tog oprindeligt sit udspring i henvendelser fra whistlebloweren Karsten Hamborg Ravnsgaard, der arbejdede som revisor i et elektrikerfirma, hvor en række mistænkelige bilag fik ham til at kontakte Rigsrevisionen.

Henvendelsen endte med, at der blev rejst tiltale for mandatsvig og passiv bestikkelse mod en projektleder og en kontorchef i FES, der ifølge anklagemyndigheden havde modtaget genstande betalt med Forsvarets penge til privat brug i en periode mellem 2013 og 2019.

Sagen mod projektlederen blev senere udskilt grundet sygdom, og han blev i januar idømt tre års fængsel, heraf et halvt år ubetinget, for at have købt og modtaget genstande til sig selv for omtrent 2,3 mio. kr. på styrelsens regning.

Kontorchefen og de tre leverandører blev alle frikendt i byretten i 2023.

Har strammet op

Den nu afsluttede sag har sammen med en forudgående sag, hvor en FES-ansat blev idømt to års fængsel for at modtage bestikkelse, ført til, at FES-har strammet kontrollen med indkøb, så risikoen for svindel minimeres.

Det har vicechef og oberst Thomas Ø. Knudsen, FES, tidligere fortalt til Mester Tidendes søstermedie Licitationen.

- Det betyder blandt andet, at der er kommet styr på vores processer. Der er lavet manualer, som folk skal følge på f.eks. bygge- og anlægsprojekter, renoveringer og drift. Det skal sikre den rette dokumentation på opgaverne, lød det i den forbindelse.

Et centralt element i sagerne var, at de samme medarbejdere kunne bestille og godkende ordrer hos leverandørerne. Derfor har FES indført funktionsadskillelse, så en rekvirerer, en anden godkender og en tredje tjekker, at FES også får den vare eller ydelse, man har bestilt.

Kommenter artiklen (4)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.072