23948sdkhjf

Følelsen af succes kan i sig selv være en stor belønning

Ikke mindst inden for organisatorisk arbejde, hvor så meget er en balance mellem mange interesser. Det siger formanden for Kloaksektionen i Dansk Byggeri, kloakmester Jørn Berner Pedersen i Espergærde
- Da jeg for næsten en snes år siden kom med i det faglige organisatoriske arbejde, havde jeg nogle ideer og mål, som jeg gerne ville realisere. Med årene er det faktisk lykkedes at virkeliggøre en del af dette. Hvilket i sig selv medfører en dejlig følelse af succes.

Det siger 64-årige kloakmester Jørn Berner Pedersen, der i Espergærde er indehaver af kloak- og entreprenørvirksomheden af samme navn. Her er for tiden beskæftiget sytten medarbejdere.

- I Kloaksektionen har vi sammen med Danske kloakmestre og Danske Maskinstationer og Entreprenører opbygget et certifikat for tv-inspektion af kloakker. Certifikatet sikrer, at såvel det pågældende personale som deres materiel lever op til et højt ensartet kvalitetsniveau.

Vi har bygget denne tv-inspektions ordning op fra bunden og har fået etableret et grundlag, for at kloakmestre landet over kan vurdere opgaver og skader på et ensartet grundlag.

Foreløbig er et halvt hundrede kloakmestre tilsluttet ordningen, og lige så mange er undervejs.

I fortsættelse af certificeringen har vi de senere år presset på for at få en tv-inspektion af kloakken med i tilstandsrapporten, når et hus sættes til salg. Er der problemer, vil sælgers eksisterende forsikring oftest dække den væsentligste udgift til reparationen. For køber er det rigtig meget værd, at der ikke ligger en skjult kloak-regning og lurer, fortæller Jørn Berner Pedersen.

Så meget papir, at alle næsten kastede op

- En anden stor opgave har været at opbygge et kvalitetssikringssystem, som vore ikke-boglige folk ude på pladserne hurtigt og let selv kan gennemføre. Det er endt med at være et A3 papir, som foldes, og som kun tager et kvarter at udfylde!

Men jeg kan godt oplyse, at da vi startede med at lave kvalitetssikringssystemet, kom der hurtigt så mange relevante pairer på bordet, at alle næsten kastede op. Det har været en lang proces med hele tiden at skære væk og nøjes med kernen.

Nu er systemet indført blandt andet for kloakfolk, elektrikere, vvs og murere. Den praktiske brug giver nogle tilbagemeldinger med forslag til forbedringer, så systemet løbende finpudses, siger han.

Vi skønner, at kvaliteten af arbejdet er højnet i takt med indførelse af denne egenkontrol, til glæde for firmaerne selv og ikke mindst kunderne.

Dansk arbejdsfacon er konkurrencedygtig

Jørn Berner Pedersen er også med i bestyrelsen for brancheorganisationen Danske Anlægsentreprenører, hvor diskussionen jævnligt handler om motorveje, broer og lignende omfattende projekter.

- Fair konkurrence er også her et begreb, der ofte er nævnt. Her tænkes der blandt andet på arbejdsmiljøreglerne, velfærdsydelser og blot det, at der skal betales moms og skat, er desværre ofte det, som reelt ikke altid opfattes på samme måde af udenlandske og de lokale danske virksomheder.

Videre burde det offentlige huske på, at 20 procent af entreprisesummen kommer retur som skat, når arbejdet går til en dansk virksomhed.

Den danske arbejdsfacon er fuldt ud konkurrencedygtig, både i stor og lille skala, når blot vi arbejder på lige vilkår. Og jeg vil vove den påstand, at kvaliteten og mulighederne for en seriøs klagemulighed opvejer det, man i første omgang tror, man har sparet.

Ville de første år afvikle den arvede virksomhed

Jørn Berner Pedersen er oprindelig uddannet som elektriker og læste derefter til bygningskonstruktør. Og da hans far, Ernst Berner Pedersen, pludselig døde i 1980, var sønnen travlt beskæftiget med international møbelmontage.

- Min far stiftede egen entreprenørvirksomhed her i Espergærde i 1960, og han var meget respekteret og vellidt. Ofte hjalp han kolleger med råd og vejledning. Også mange kunder holdt fast ved ham. Så da jeg overtog ledelsen af virksomheden med det formål at afvikle eksisterende ordrer, kom der snart den ene, den næste og tredje nye ordre.

Vel et par år gik på denne måde inden jeg endegyldigt besluttede mig for at køre virksomheden videre. Vi påtog os større byggeordrer, hvilket for så vidt var meget godt. Men min stedmor Ena, der passede regnskaberne og ligeledes var medejer af firmaet, klagede over, at hun ikke kunne sove. Hun syntes, der var for mange 0’er i omsætningstallet. Løsningen var, at jeg købte hende ud, så hun blot skulle bogføre og passe telefonen. Nu gik det daglige regnskab så bedre, og heldigvis gik det generelt godt med byggeopgaverne, så vi alle sammen kunne sove godt, siger Jørn Berner Pedersen og fortsætter:

- Min fars virksomhed havde haft hovedvægten på byggeri og med kloakarbejdet som en bibeskæftigelse. Siden da er der sket en drejning mod kloakarbejde som det primære. Beton-, jord- og belægningsarbejde laver vi stadig en del af, men ikke som hovedbeskæftigelse. Dette er ikke mindst påvirket af de forskellige konjunkturkriser, som byggeriet har været igennem.

Kloakarbejde er noget fundamentalt, som alle bygherrer må overlade til en autoriseret mester. Dernæst er der fast beskæftigelse med at vedligeholde og forny det store kloaknet - ikke mindst hos de private husejere, specielt for byggeriet i 1940’erne, 50’erne og 60’erne, hvor kvaliteten af materialer og udførelse ikke altid var i top.

Gode råd at videregive

Koncentrer dig om det du er god til. Men læg ikke alle æg i samme kurv.

- Ja, det er det gode råd, jeg kan give andre.

Det er meget vigtigt ikke kun at satse på et smalt arbejdsområde, men at have en bredde i virksomheden. Så rammer konjektur bølgen ikke så hårdt.

For mit eget vedkommende kan jeg oplyse, at efterhånden som jeg er kommet op i årene samt bruger en stor del af min tid på det organisatoriske arbejde, så er min virksomhed drejet meget ind på service- og vedligeholdelsesarbejde, som min konduktør og min kontordame kan klare i det daglige, når jeg ikke er der, slutter Jørn Berner Pedersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.053