23948sdkhjf

Spilder du også tid på administrative byrder?

I dag koster de administrative byrder erhvervslivet 29 mia. kr. om året Det er en udvikling, der bør vendes med konkrete mål, mener DI. Især de små- og mellemstore virksomheder spilder meget tid
Ventetid på godkendelser, udfyldelsen af indberetninger til forskellige myndigheder og indhentning af godkendelser skaber en masse spildtid for mindre og mellemstore virksomheder. I dag koster de administrative byrder erhvervslivet 29 mia. kr. hvert år. Det svarer til, at op mod 60.000 fuldtidsmedarbejdere i den private sektor om året bruger deres tid på administrativt bøvl.

- Det er tid, som de kunne have brugt på at drive og udvikle deres virksomhed, siger DI’s chef for MMV og Entrepreneurship, Sidsel Dyrholm Holst.

Hun foreslår derfor, at regeringen sætter et kvantitativt mål for reduktion af de administrative byrder på minimum 2,5 pct. årligt frem mod 2020.

Nye IT-værktøjer kan lette byrderne. Se mere på Byggeriets IT-messe

- Det er jo ikke en ny problemstilling – tværtimod. Selv om politikerne udtrykker vilje til at gøre noget ved problemet, er det ikke slået tilstrækkeligt igennem endnu, siger hun.

For en undersøgelse i DI’s panel for MMV’ere (mindre og mellemstore virksomheder) viser, at fire ud af ti af panelets godt 180 deltagere oplever, at de i høj grad bruger tid på administrative opgaver i forhold til at kunne koncentrere sig at udvikle deres virksomhed. Det er 11 procent flere i forhold til en lignende undersøgelse lavet i 2011.

Forum kan ikke stå alene

Regeringen har erkendt problemet, da den tilbage i 2012 satte Virksomhedsforum for enklere regler i søen. Forummet er en bred arbejdsgruppe, som rummer eksperter, virksomheder og interesseorganisationer. De arbejder alle med at komme med konkrete forslag til at forenkle lovgivninger til fordel for virksomhederne.

- Vi er glade for virksomhedsforum. Det er et fornuftigt redskab til at håndtere de byrder, som allerede findes. Men det kan ikke stå alene i kampen mod det administrative bøvl. Vi er nødt til også at begrænse byrderne i ny lovgivning, siger Sidsel Dyrholm Holst.

Uafhængigt regelforenklingsorgan

Hun peger på, at man også kan undgå flere unødige krav til virksomhederne ved at sikre, at konsekvenserne af nye regler belyses grundigere, inden de træder i kraft.

- VI foreslår derfor, at regeringen nedsætter et uafhængigt regelforenklingsorgan med erhvervsledere og andre eksperter, der kigger embedsmændenes konsekvensanalyser efter i sømmene. Det skal være sådan, så unødvendige krav til virksomhederne aldrig får ben at gå på, siger DI’s chef for MMV og Entrepreneurship.

DI foreslår også, at regeringen indfører et princip om, at et ministerium, hver gang der indføres en ny byrde gennem lovgivning, skal afskaffe en anden og mindst lige så tung byrde for erhvervslivet.

- Det lyder måske af meget, at man indfører sådan en 1-1 regel. Men i Storbritannien er forholdet 1-2, siger Sidsel Dyrholm Holst.

Den britiske regering gør nemlig det, at den hver gang der indføres en regel, der øger omkostningerne og byrderne for virksomhederne, fjerner den regler, der har medført dobbelt så mange omkostninger og byrder for virksomhederne.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08