23948sdkhjf

Ny byggestrategi med industrielt træbyggeri

Taasinge Elementer råder regeringen til at se nærmere på det industrialiserede træelementbyggeri. Træ er bæredygtigt, det er en selvfornyende ressource, det er CO2-neutralt og har yderst effektive isolerende egenskaber, som skaber fortrinlige leveforhold og bidrager til et godt indeklima, sundhed og velvære
Man taler om øget produktivitet og bæredygtighed i byggeriet som nogle af de centrale elementer i den nye byggepolitiske strategi. Hos Danmarks førende træelementproducent, Taasinge Elementer, kunne man ikke være mere enig. Så nu er tiden inde til at få træbyggeriet på den byggepolitiske dagsorden.

Meget i tiden tyder på, at træet skal få sin renæssance i byggeriet, - ikke bare som smukke og varme overflader - men som egentligt konstruktionsmateriale. Der er et udtalt behov for at bygge mere bæredygtigt end vi hidtil har gjort. Og her tænkes ikke alene på omtanke med forbrug af materielle ressourcer og energi i byggeriet, men lige så vigtigt på de industrielle løsninger, der bl.a. kan genbruge alt spild og forhindre en tiltagende forurening af miljøet.

Træ er bæredygtigt, det er en selvfornyende ressource, det er CO2-neutralt og har yderst effektive isolerende egenskaber, som skaber fortrinlige leveforhold og bidrager til et godt indeklima, sundhed og velvære.

Når man bruger 1 kbm. træ til konstruktion i stedet for 1 kbm. beton eller stål, spares atmosfæren for udledning af 2 tons CO2.

Klima-, energi- og bygningsministeriet arbejder på regeringens nye byggepolitiske strategi. Strategien skal fungere som overordnet strategisk ramme for indsatser overfor byggeriet og konkret sættes der ind på fire fokusområder: Produktivitet, bæredygtighed, sikkerhed og højere effektivitet. Modulbyggeri er en af vejene til visse segmenter, men Taasinge Elementer råder også regeringens embedsmænd til at se nærmere på det industrialiserede træelementbyggeri.

- Vi har mange års erfaring i elementbyggeri, der flytter masser af arbejdstimer fra byggepladserne og ind i produktionshallen. Og fordelene er i vores optik til at få øje på: I produktionshallen har vi langt bedre mulighed for at sikre en høj produktivitet, kvalitet og et godt arbejdsmiljø. Risikoen for fejl reduceres markant, når vi planlægger og producerer elementerne hjemme på fabrikken, for først derefter at montere ude på byggepladsen, siger divisionsdirektør Lauritz Rasmussen.

Udover de åbenlyse økonomiske fordele bevarer træelementbyggeriet også en høj grad af arkitektonisk frihed, og sikrer anvendelse af bæredygtige materialer. For at det offentlige fuldt ud kan udnytte fordelene ved at industrialisere byggeprocessen kunne leverandører af præfabrikerende træelementer ifølge Lauritz Rasmussen med fordel blive involveret tidligt i designfasen sammen med rådgivere og entreprenører.

– Det medfører, at fordelene ved at industrialisere byggeprocessen udnyttes fuldt ud, og det giver bygherren en langt bedre totaløkonomi, siger Lauritz Rasmussen, der har mere end 25 års erfaring fra træindustrien.

3D og øget digitalisering

Også digitalisering er et fokusområde når byggeriet skal effektiviseres og her kommer 3D ind i billedet. Ved at bruge 3D og BIM helt ud i den industrielle produktion, kan både produkt og byggeproces optimeres, -projekterne gennemtegnes fra begyndelsen og med høj præcision og meget små tolerancer i de færdige komponenter til gavn for totaløkonomien.

- Hos Taasinge Elementer har vi mere end 10 års erfaring med 3D-projektering, og det, vi ser, er at netop 3D til enhver tid kommer et byggeprojekt til gode, også i udviklingsfasen. Vi kan være med på projekter med meget specielle designmæssige konstruktioner, og vi kan tidligt i processen forudsige mulige udfordringer i byggeriet og tage højde for disse, så der ikke opstår problemer, der både fordyrer og forsinker i selve byggefasen, siger Lauritz Rasmussen.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094