23948sdkhjf

Dansk Byggeri: Der er plads til investeringer

Med afvikling af BoligJobordningen og neddrosling af ambitionerne på det almene område vil regeringen ifølge Dansk Byggeri forpasse initiativer, der kan stimulere den økonomiske aktivitet og beskæftigelse
Danmark har i de seneste 12 måneder præsteret et overskud på betalingsbalancens løbende poster på 130 mia. kr. Det er 10 mia. kr. mere end i de tilsvarende måneder året før.

Et stort og stigende overskud på betalingsbalancens løbende poster er udtryk for et tilsvarende stort og stigende opsparingsoverskud, da opsparingen her i landet overstiger investeringerne med opsparingsoverskuddets størrelse.

- Sagt på en anden måde, så viser tallene, at befolkningen og erhvervslivet fortsætter med at polstre sig, og at erhvervslivet endnu ikke har fået mod på at investere i den fremtidige produktion, siger chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri, på baggrund af Danmarks Statistiks tal for overskuddet på betalingsbalancens løbende poster.

Konsekvensen af den store opsparing og de manglende investeringer er, at værdien af det private erhvervslivs investeringer i nybyggeri og renoveringer i 2013 var 13 mia. kr. mindre end værdien af nedslidningen af erhvervsbygningerne.

Finn Bo Frandsen peger i den anledning videre på, at de offentlige finanser er på vej mod balance og måske endog et lille overskud i 2014 som helhed. Dermed vil Danmark sammen med Tyskland og Luxembourg tilhøre en lille eksklusiv kreds blandt de 28 EU-lande.

På den baggrund stiller Dansk Byggeri sig helt uforstående overfor den forsigtighed, der præger de igangværende forhandlinger på Christiansborg om en ny boligaftale.

Mere ambitiøs

- Dansk Byggeri mener, at regeringen bør være meget mere ambitiøs, da behovet for renoveringer er meget større end det niveau, som regeringen lægger op til. Renoveringerne af de almene boliger skaber bedre velfærd og større livskvalitet for beboerne foruden omsætning og beskæftigelse i byggebranchen og hos de mange erhverv, som leverer varer og tjenesteydelser til byggeriet. Hertil kommer, at renoveringerne er med til at energioptimere boligerne, hvilket er til gavn for hele samfundet, understreger Finn Bo Frandsen.

Med afvikling af BoligJobordningen og neddrosling af ambitionerne på det almene område vil regeringen ifølge Dansk Byggeri forpasse initiativer, der kan stimulere den økonomiske aktivitet og beskæftigelse.

- Det samlede renoveringsbehov vurderes at kræve investeringer over de næste 20 år på i gennemsnit 6,5 mia. kr. om året. Det fremgår imidlertid af Carsten Hansens forslag til renoveringsrammer, at der kun afsættes, hvad der svarer til 40 pct. af behovet frem til 2020.

Boligminister Carsten Hansen vil kun hæve den årlige renoveringsramme med 785 mio. kr. til 2.785 mio. kr. i både 2015 og 2016, hvorefter rammen blive videreført på et uændret niveau i 2017 og 2018, og derefter nedsat til 2.600 mio. kr. i 2019 og 2010.

- Det er meget vanskeligt at forstå regeringens motiver med at undlade at investere i lyset af både det pæne overskud med plads til investeringer og de nok så vigtige perspektiver for f.eks. den almene sektor, der både kan bidrage til velkommen øget beskæftigelse og et løft af den almene sektor, siger Finn Bo Frandsen.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.694