23948sdkhjf

Minister spår store milliardinvesteringer i klimatilpasning

Ny rapport spår potentielt store stormflodsregninger i tre byer i fremtiden. Minister vil foran udviklingen

Der skal de kommende årtier bruges meget store milliardbeløb på at sikre det danske land mod fremtidens stormfloder, når vandstanden stiger.

Det siger miljøminister Magnus Heunicke (S), efter at en ny rapport har skitseret konsekvenserne i tre udvalgte byer, hvis ikke der forebygges mere.

Ministeren fremhæver, at der sidste år blev vedtaget en klimatilpasningsplan. Den næste er nu på vej, siger han. Han vil dog ikke sige hvornår.

- Det bliver jo - er min forudsigelse - rammerne for meget store milliardinvesteringer i de kommende årtier.

- Derfor skal det være et meget robust og fornuftigt arbejde - også samfundsøkonomisk - så vi foretager de rigtige investeringer i tide, siger han.

I den nye rapport er der kigget på de mulige konsekvenser for byerne Kerteminde, Kalundborg og Nakskov i fremtiden, hvis ikke byerne sikrer sig.

Der er taget udgangspunkt i, at vandstanden stiger 60 centimeter frem mod sidst i århundredet, som er et meget sandsynligt niveau ifølge forskerne.

Oversvømmelser, der statistisk set forekommer hvert tiende år, kan her betyde, at omkring en tredjedel af boliger og erhverv i Nakskov oversvømmes.

Det giver en regning på 2,4 mia. kr., lyder beregninger fra DTU, som er lavet til rapporten med forskernetværket Navigation 360.

Ifølge ministeren halter vi bagefter i Danmark. Han vil foran udviklingen.

- Rapporten viser jo meget klart, hvordan nogle af vores kystbyer vil være ekstremt udsatte for meget realistiske vejrhændelser som stormflod og forhøjet vandstand.

- Derfor er vi nødt til at arbejde hurtigt i de her år for at forberede os på, at vi om få årtier får langt flere alvorlige hændelser med potentielt meget større ødelæggelser, siger han.

Det arbejde mener han, er i gang. Han fremhæver klimatilpasningsplanen fra sidste år, som beløber sig til cirka 1,3 mia. kr. de næste år.

Han lover, at den næste plan i rækken præsenteres, så snart den er klar.

- Her indgår nye risikoscenarier, som i hvert fald lige nu tyder på, at over halvdelen af kommunerne har alvorlige risikoscenarier, hvor vi er nødt til at forberede os langt mere håndfast og robust, siger Magnus Heunicke.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078