23948sdkhjf

Behov for dobbelt så mange ældreboliger

Der bliver flere ældre, men antallet af pleje- og ældreboliger følger slet ikke med i samme hastighed. Om få år vil vi derfor mangle værdige boliger til de ældste i samfundet
Ifølge Danmarks Statistik blev der fra december 2012 til november 2013 bygget 950 pleje- og ældreboliger. Det er kun halvdelen af behovet, og det sættes yderligere i relief, når snittet i perioden fra 2007 frem til i dag er på kun 400 ældreegnede boliger om året.

- Det er langt under det nødvendige niveau, hvis vi vil sikre, at ældre medborgere ikke tyngdes af bekymringer om manglende evne til at vedligeholde boligen eller frygten for at falde, hvis rørligheden svigter, siger økonom i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen.

I 2040 vil der være cirka 515.000 flere ældre over 70 år i Danmark end i dag. Allerede i 2020 vil aldersgruppen være vokset med mere end 185.000 personer, og det er den stigende levealder og store årgange, som driver antallet af ældre i vejret – ældre som har brug for en værdig bolig, der passer til deres behov og sundhedstilstand.

- Det skal retfærdigvis understreges, at der er flere boligformer end netop pleje- og ældreboliger, der er relevante for at dække efterspørgslen, men hvis andelen af de ældste aldersgrupper, der bor i pleje- eller ældreboliger, er den samme i 2020 som i 2013, vil der være brug for godt 12.000 flere boliger i 2020, svarende til ca. 1.750 boliger om året. Vi skal derfor bygge det dobbelte, hvis vi skal dække den forventede efterspørgsel, siger Maria Schougaard Berntsen.

Udviklingen i antallet af boliger er sket både gennem nybyggeri og via ombygning af bestående institutioner som plejehjem og beskyttede boliger. Ombygningen er relevant for at sikre, at boligerne forbliver tidssvarende, og ifølge Danmarks Statistik har ni ud af ti pleje- og ældreboliger i dag eget bad og toilet. Derimod er niveauet for nybyggeri alt for lavt.

- Vi kommer ikke uden om, at der skal skrues op for ambitioner og nybyggeri. I de næste par år vil der være rigeligt med ledig produktionskapacitet i byggebranchen, og det er derfor fornuftigt for kommunerne og regeringen at få taget hul på den udfordring, der uundgåeligt venter forude, mens tiden er til det og priserne er lave, slutter Maria Schougaard Berntsen.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063