23948sdkhjf

Dansk Byggeri: Kæden er hoppet af hos S

Socialdemokraterne har tilsyneladende mistet jordforbindelsen op til kommunalvalget, mener Dansk Byggeri. Det er ikke båret af indsigt, når politikerne nu undsiger den danske model til fordel for et kædeansvar, som rammer helt ved siden af skiven, hvis målet er social dumping, mener organisationen
Der er tilsyneladende en udbredt opfattelse, at byggepladserne er præget af lovløse tilstande. Sagen er imidlertid ifølge Dansk Byggeri, at arbejdsmarkedets parter har vist sig yderst effektive i forhold til at tackle de udfordringer, som vi i de senere år har oplevet med den ønskede åbning af grænserne.

Hos arbejdsgiverne undrer man sig derfor over, at socialdemokraterne ikke i højere grad anerkender parternes indsats i forhold til at løse den slags problemer.

- Det synes vi er uretfærdigt. Danske byggepladser er ikke præget af lønninger på 50 kroner og tilsidesættelser af alle aftalte regler. De problemer, der opstår, blive løst, og hovedparten af de 400 sager, vi måske når op på i år, vil være forlig om arbejdstidsregler og korrekt indbetaling af pensioner og lignende. Der er stort set ikke sager om systematisk snyd på de almindelige større byggepladser, siger adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen og fortsætter:

- Det er åbenbart vanskeligt for selv reflekterede socialdemokrater – f.eks. vores finansminister – at bryde igennem med denne indsigt. Vi løser i dag problemerne ganske effektivt, men det vælger man at lukke øjnene for. For det er jo ikke de kommunale byggepladser, som er udsat for systematisk løndumping, men snarere villavejene.

Og kædeansvar er i øvrigt slet ikke egnet til at imødegå social dumping, da kædeansvar ene og alene vil skade de mange små og mellemstore virksomheder, der vil blive mødt med krav om bankgarantier og lignede, hvis de skal have del i de kommunale opgaver, siger Lars Storr-Hansen.

Netop det forhold, at en entreprenør skal hæfte for en underentreprenørs manglende overholdelse af f.eks. pensionsudbetaling, vil få entreprenøren til at forlange bankgarantier inden arbejdet igangsættes for at undgå at komme til at hænge på underentreprenørens regning.

- Og vi skal huske på, at underentreprenøren kan være ramt af f.eks. manglende betalinger fra en bygherre i et andet projekt. I så fald er det jo dybt godnat, at entreprenøren skal hæfte for forhold, der er ham og det pågældende projekt uvedkommende. Det passer meget dårligt med den retstilstand, som vi normalt er trygge ved.

Kollektivt selvsving

- Det allerværste er imidlertid, at kædeansvar ikke har vist sig mere effektiv end de aftaler, som Dansk Byggeri og fagforeningerne har reguleret de professionelle byggepladser efter siden 2010.

Her aftalte vi akutmøder indenfor 48-timer, og det er stort set lykkedes at lukke alle de sager, der er dukket op meget hurtigt og tilfredsstillende siden da, siger Lars Storr-Hansen og understreger, at det sker på en administrativ enkel og nem facon i modsætning til kædeansvar, som er bureaukratisk og med labyrinter af juridiske spidsfindigheder.

For Dansk Byggeri er det uforståeligt, at politikere, i det omfang vi ser og langt ind i de ansvarlige rækker, går i selvsving på, hvad Dansk Byggeri betegner som ren og skær symbolpolitik.

- Der vil næppe blive løst en eneste sag om social dumping med lønninger og arbejdsforhold uden for de aftalte forhold i overenskomsterne ved at indføre kædeansvar. Det er kollektivt selvsving, og reelt en desavouering af Den Danske Model, som faktisk har vist sig ganske robust, siger Lars Storr-Hansen.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063