23948sdkhjf

Gamle cirkulationspumper smeltes om og genanvendes

Grundfos og to af landets største vvs-grossister, Brødrene Dahl og Sanistål, går sammen om indsamling og genanvendelse af gamle, udtjente cirkulationspumper. Projektet giver arbejde til medarbejdere med nedsat arbejdsevne hos Grundfos i Bjerringbro, hvor 90 pct. af materialerne i de gamle pumper genanvendes
En gevinst for miljøet, beskæftigelse for personer med nedsat arbejdsevne og en lille fortjeneste til vvs-installatører og grossister. Sådan ser regnestykket ud, når vvs-installatørerne fra februar 2014 kan aflevere udtjente cirkulationspumper i Saniståls og Brødrene Dahls afdelinger over hele landet.

Det er Grundfos Recycling i Bjerringbro, der aftager de gamle pumper. Her skilles pumperne ad til omsmeltning eller anden genanvendelse. 90 pct. af en pumpe kan genanvendes.

Stor opbakning

Henrik Falck, salgschef for Grundfos Bygge og Anlæg, glæder sig over, at to af landets største grossister tager del i projektet:

- Energieffektivitet og hensyn til miljøet er vores fælles salgsargumenter, når det handler om nye produkter. Så er det godt at opleve, at vi også i fællesskab kan skabe argumenter, når det handler om den sidste del af produkternes livscyklus.

- Selvfølgelig skal vi være med, lyder det fra kategorichef Søren Eriksen hos Brødrene Dahl.

- Det giver god mening i alle led i værdikæden. Med 52 butikker kan vi være med til at gøre det nemt for installatørerne at aflevere de gamle pumper i stedet for bare at smide dem ud."

Også hos Sanistål melder Projektleder Jonas Pedersen om 100 pct. opbakning til projektet.

- Vi må erkende, at hensynet til miljøet bliver vigtigere og vigtigere, og selv de små skridt kan være med til at gøre en forskel. Den forskel håber vi, at vores kunder vil bidrage til.

Bløde værdier tæller

Der er enighed om, at ingen af parterne kommer til at tjene en masse penge på recycling-projektet. Omkostningerne til håndtering, sortering og transport er store, så det er de mere bløde værdier, der er drivkraften.

Arbejdet med at skille de indsamlede pumper ad og sortere materialerne miljømæssigt korrekt sker i Grundfos Recycling-afdeling, hvor socialt udsatte personer og personer med nedsat arbejdsevne er ansat på særlige, fleksible vilkår. Grundfos har en målsætning om, at 5 % af medarbejderstaben i virksomhedens danske selskaber samlet set skal omfatte personer ansat på særlige vilkår.

Hos Grundfos forventer Bæredygtighedschef Mogens Lindhard, at hjemtagning af egne produkter til kildesortering i fremtiden bliver et lovkrav.

- Knaphed i verdens metaller gør at recycling og genanvendelse bliver nødvendigt i fremtiden. Derfor er det en fordel at starte allerede nu, så vi i fællesskab står med et stærkt afprøvet koncept den dag, det bliver et krav.

Mindst 90 pct. af en cirkulationspumpe kan genanvendes. Tallet varierer fra pumpetype til pumpetype, men her er nogle vejledende procenter:

• 42 pct. jern fra pumpehuset – omsmeltes

•40 pct. aluminium fra løber og blik – trækkes ud og bruges direkte til produktion af nye Grundfos-pumper

• 1 pct. stål fra skruer – omsmeltes

• 1 pct. messing – omsmeltes

• 5 pct. plastik – genanvendes

• 1 pct. elektronik – genanvendes

Recycling-projektet omfatter fra starten følgende pumper:

ALPHA, MAGNA, UP, VP, UM, UPS, UPC, UMC, UPE og COMFORT

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11