23948sdkhjf

Danske byggevirksomheder bedst i Europa til at inddrive betaling

Hver anden europæiske byggevirksomhed er overlevelsestruet på grund af sene og udeblevne betalinger. Danske byggevirksomheder er bedst i Europa til at sikre sig betaling, men er trods alt også mærket af forbrugere og virksomheders nedsatte betalingsevne
En ny hvidbog fra Intrum Justitia om europæernes betalingsadfærd fordelt på brancher, viser, at bygge- og anlægsbranchen er særligt hårdt ramt af forsinkede betalinger og dårlig gæld. På europæisk plan må branchen afskrive hele fire pct. af sine tilgodehavender, og 65 pct. af de adspurgte byggevirksomheder rapporterer da også om likviditetsproblemer forårsaget af sene og udeblevne betalinger.

64 pct. af Europas bygge- og anlægsvirksomheder melder, at betalingssituationen forhindrer vækst, mens 53 pct. ligefrem frygter for virksomhedens overlevelse. Hver anden europæiske byggevirksomhed ansætter ikke nye medarbejdere på grund af forsinkede betalinger, og for 39 pct. betyder den pressede likviditet fyringer.

Dansk byggebranche klarer sig bedst

Dansk byggeri klarer imidlertid skærene noget bedre end resten af Europa og har det laveste tab på dårlig gæld, nemlig 1,9 pct. – altså under det halve af det europæiske gennemsnit. Dog melder knap hver tredje danske bygge- og anlægsvirksomhed om indtægtstab og presset økonomi på grund af sene betalinger, og 18 pct. oplever det som en overlevelsestrussel.

Hver fjerde rapporterer desuden, at likviditetsproblemer forhindrer virksomheden i at vækste, mens hver tiende af den grund ikke foretager nyansættelser – mod hver anden i den europæiske byggebranche samlet set. I Danmark er det blot 6 pct. af byggevirksomhederne, som er nødt til at afskedige medarbejdere på grund forsinkede og udeblevne betalinger.

Danskerne hurtigst til at betale

Måske hænger den danske byggebranches relative velbefindende sammen med den kreditpolitik, der bliver ført. I hvert fald har danske byggevirksomheder de næstkorteste betalingsfrister i Europa, og det er også her i landet, at kunderne er næstkortest tid om rent faktisk at betale.

Vi overgås på det punkt kun af Finland, og det gælder såvel betalinger fra private forbrugere som fra private og offentlige virksomheder. Samlet set modtager branchen betaling for hele 83 pct. af sine ydelser inden 30 dage, 10 pct. yderligere betales inden for et par måneder, mens blot tre procent af byggebranchens tilgodehavender tager længere end 90 dage at inddrive.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093