23948sdkhjf

Flytter fem år gamle træ-modulbygninger 1.500 m fra skole til SFO

Modulbyggeri opført i træ på i alt 312 kvm skal flyttes fra Dybkærskolen i den nordøstlige del af Silkeborg til den nærliggende SFO Fritidsgården

- Præfabrikeret træ-modulbyggeri er i udgangspunktet opført, så det kan anvendes igen og igen. Enten som én-til-én-genbrug eller hvor modulerne skilles ad og bygges op igen på en ny måde, så det kan anvendes til nye formål. Det giver rigtig god mening både økonomisk og klimamæssigt, da der er både penge og CO2 at spare ved at bruge materialerne igen og igen, siger Kjeld Facius, der er direktør i ABC Pavilloner.

Den fordel udfolder sig nu i Silkeborg, hvor syv moduler, der hidtil har stået ved Dybkærskolen i det nordøstlige Silkeborg, flyttes knap halvanden kilometer til Gødvadskolens SFO, Fritidsgården. Modulerne genbruges på den måde én-til-én og hjælper med at løse et akut pladsproblem.

Normalvis omfatter en flytning de møbler og ting, der er inde i en bygning, men den aktuelle flytning i Silkeborg er lidt mere omfattende. Her er der nemlig tale om hele bygningen, der flyttes. Mere konkret drejer det sig om et modulbyggeri opført i træ på i alt 312 kvm, som skal flyttes fra Dybkærskolen i den nordøstlige del af Silkeborg til den nærliggende SFO, Fritidsgården, der er en del af Gødvadskolen knap halvanden kilometer derfra.

Stor millionbesparelse

Flytningen sker som led i en omrokering af skole- og SFO-pladser i Silkeborg Kommune, hvor der netop er opført helt nye bygninger til Dybkærskolen, som har gjort de syv moduler, der nu skal flyttes, overflødige.

- De tidligere undervisningslokaler fra Dybkærskolen flyttes nu til Gødvadskolens SFO, Fritidsgården, så selve skolen får plads til flere elever. Tidsmæssigt passer det perfekt, at vi på den måde kan gøre brug af modulerne et andet sted i byen, og det er samtidig en løsning, hvor både økonomi og bæredygtighed hænger sammen, forklarer Michael Rendell Kristensen, bygherrerådgiver i Silkeborg Kommune, i en pressemeddelelse.

- Hvis ikke vi havde haft muligheden for at flytte modulerne, ville vi være nødt til at bygge nyt. Det udgør i sig selv en stor millionbesparelse. Derudover er der kun sund fornuft i at genbruge modulerne, som er i en rigtig god kvalitet, og som sikrer et godt og rart indeklima, siger Michael Rendell Kristensen.

Det er den midtjyske modulproducent ABC Pavilloner med base i Engesvang, der i 2019 leverede modulerne til Dybkærskolen. Med blot fem år på bagen er modulerne stadig i rigtig god stand og kan bruges i mange år frem.

Akut pladsproblem kan løses på 16 uger

Foruden den åbenlyse fordel ved at genbruge modulerne er det også en hurtig måde for bygherre at få etableret nyt byggeri på. Projektet, hvor de syv moduler flyttes de knap halvanden kilometer i Silkeborg, varer 16 uger med alt fra tilbudsgivning, byggeansøgning, etablering af fundament og selve flytningen – den fysiske flytning af selve modulerne tager blot seks uger.

- Som modulproducenter bygger vi modulerne i indendørs haller, hvor de bygges 80 pct. færdige. Herefter flyttes de på blokvogne ud til det sted, hvor de skal etableres. Denne opgave med flytning af eksisterende moduler fra én lokation til en anden er derfor rent teknisk en meget ligetil opgave for os. Vi er meget glade for at kunne hjælpe med at løse et akut pladsproblem for Silkeborgs skole- og SFO-børn på en nem og hurtig måde, siger Kjeld Facius.

- Modulerne og inventaret er fuldt funktionsdygtigt og kræver derfor ingen større bygningsændringer, før de kan tages i brug på Fritidsgården. Vi beholder ruminddelingen og skal blot klargøre modulerne med en indvendig opfriskning af lokalerne, før vi kan tage imod børnene, siger Michael Rendell Kristensen.

Flytningen af modulerne er efter planen færdiggjort i uge 28.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078