23948sdkhjf

Rejsehold: Skeletter på betonfabrik

Mens Leth Beton går forrest, hvad angår exo-skeletter og anden ny teknologi, halter store dele af byggebranchen bagefter. Mange virksomheder har svært ved at se skoven for bare træer, men det er der råd for med Build 4.0 Rejseholdet. De hjælper virksomheder med at implementere nye teknologier.
Det lyder som det rene science fiction, men ikke desto mindre er det en hel almindelig hverdag hos Leth Beton i Nordjylland. Her er exo-skelettet og sliberobotten en fast og uundværlig del af holdet.

Exo-skelet giver et ekstra løft
I modsætning til de fleste science fiction-film giver exo-skelettet ikke medarbejderne overmenneskelige, batteridrevne kræfter. Det er derimod et passivt system, som understøtter medarbejdernes kropsholdning i situationer, hvor de udfører den samme bevægelse gentagende gange.

Systemet er udviklet som et skelet til enten ryg, arme eller ben. Leth Betons medarbejdere, der arbejder med støbning af betonelementer, anvender exo-skelettet til ryggen. Det betyder, at de kan arbejde med langt mindre risiko for nedslidning.

– Når vi støber betoneelementerne, er der processer, hvor medarbejderne er udsat for samme gentagende bevægelse. De bukker sig forover og retter sig op igen og igen. Her hjælper exo-skelettet, medarbejderne til at løfte ergonomisk korrekt og aflaster medarbejderne, så de ikke udtrættes eller til sidst får ondt i ryggen, siger produktionsdirektør hos Leth Beton, Henrik Egelund.

Det er HD Lab, som er en del af BUILD 4-0 Rejseholdet, der står bag udviklingen af exo-skelettet. Leth Beton indgik et samarbejde med HD Lab om at teste skelettet, fordi de ville forbedre arbejdsmiljøet i virksomheden.
– Men når det er sagt, så kan vi også mærke en øget produktivitet, fordi medarbejderne ikke bliver trætte i samme grad som tidligere. Det betyder også, at der sker færre fejl i det daglige arbejde, siger Henrik Egelund.

Robotten tager slæbet
For at lette arbejdsprocessen ved slibning af terrazzo har Leth Beton også fået en sliberobot ind i produktionen. Den har i dag overtaget 80 procent af slibearbejdet, hvilket betyder, at medarbejderne laver mindre monotont slibearbejde.

– Når en virksomhed oplever succes med ny teknologi, forstærker det troen på, at nye teknologier og digitale løsninger rent faktisk kan hjælpe. Uanset om målet er bedre arbejdsmiljø, mere effektivitet i arbejdet eller bedre kvalitet. Men det er afgørende, at de kommer godt fra start. Her kan Build 4.0 Rejseholdet være en hjælp til de virksomheder, der er i tvivl om hvilke muligheder, der findes på markedet, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri, Jakob Diget Møller.

Få hjælp til at implementere teknologiske løsninger
For at hjælpe virksomheder, der gerne vil tage ny teknologi i anvendelse, har Dansk Byggeri i samarbejde med Danske Arkitektvirksomheder, FRI og Bygherreforeningen etableret Build 4.0 Rejseholdet. Et hold dygtige rådgivere hjælper virksomhederne med at afdække forskellige teknologiske muligheder og passe dem ind i virksomhedens produktion. Derudover vurderer de behovet for efteruddannelse af medarbejderne i virksomheden.

Virksomheder, der ønsker at trække på Rejseholdet, kan henvende sig til Jakob Diget Møller i Dansk Byggeri, jdm@danskbyggeri.dk.
Build 4.0 Rejseholdet er støttet af Grundejernes Investeringsfond.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093