23948sdkhjf

Sådan får du talt om ordblindhed med sjakket, mester!

Syv ud af ti ordblinde oplever falske fordomme om, at de på grund af ordblindhed skulle have lavere intelligens. Ifølge eksperter, så øger fordommene berøringsangsten på arbejdspladsen, så ordblinde aldrig får gjort noget ved problemet.
Men det kan faktisk godt lade sig gøre at ændre situationen.

Entreprenørvirksomheden Svend Erik Lind A/S er en af de succeser, hvor ordblinde medarbejderne har fået kompetenceløft. Nu bruger mange af medarbejdere diktafon til SMS’er, og får læst tekst op fra tablets som en naturlig del af arbejdsdagen.

- Vi kunne se det var et problem at udfylde eksempelvis timesedler og nogle medarbejdere brugte ikke de digitale redskaber, som kræver man kan læse og skrive. Men også at nogle medarbejdere holdt sig tilbage, når de havde mulighed for at vise initiativ og tage over på opgaver, siger ejerleder Tonny Jakobsen.
- Det er jo ikke noget man normalt taler åbent om, uden at det tages op som emne af arbejdsgiveren. Og gerne på hele arbejdspladsen, så man kan se at man ikke er alene, og så emnet afmystificeres, siger han.

Uden fordømmelse – og med humor
17 ud af 40 medarbejdere hos Svend Erik Lind A/S har nu været på kursus – en præstation de ikke er sikre på kunne lykkes uden hjælp.
- Jeg tror ikke vi var kommet i gang uden hjælpen udefra. Hvis vi bare tilbød medarbejdere at komme på skolebænken igen, ville de fleste jo bare takke nej. For hvorfor genleve gamle traumer? Der skal først en fælles dialog i gang, og det skal gøres uden fordømmelse og gerne med lidt humor, siger Tonny Jakobsen.

Pt. har Svend Erik Lind fundet en balance som både medarbejdere og ledelse synes bedst om, hvor der er ordblindekursus hver fredag mens det er vinter og dermed færre opgaver.

Kan gå i panik hvis ikke ledelsen går forrest
Arbejdsmarkedsforsker og ordblindeorganisation kan genkende resultater fra Notas undersøgelse af at fordomme om ordblinde. De mener, de skaber negative konsekvenser på arbejdsmarkedet.
- Arbejdsgivere har svært at tale med medarbejdere om det af flere årsager. Der er fordomme og det er tabu. Og de er bekymrede for uro og konflikter på arbejdspladsen, hvis de trumfer en test for ordblindhed igennem. Eller at medarbejdere vil søge job andre steder, siger Mads Peter Klindt.

Netværkslokomotivet besøger ca. 650 arbejdspladser hvert år for at skabe fokus på efteruddannelse af ordblinde medarbejdere. Konsulent Hans Kærgaard oplever berøringsangst fra flere sider:
- Mange er direkte bekymrede for at miste deres arbejde. Vi har oplevet at fortvivlede ordblinde ringer til deres fagforening for at spørge om det kan passe de skal igennem en ordblindetest på arbejdspladsen, siger han.

Arbejdsmarkedsforsker Mads Peter Klindt fremhæver også at virksomheder bør tage kontakt til uvildige organisationer som Netværkslokomotivet.
- Organisationer som Netværkslokomotivet, kan stå for det administrative på tværs af virksomhederne og uddannelsesinstitutioner i en slags totalservicekoncept, der er nemt at tilmelde sig. De kan desuden hjælpe med hvordan man åbner for dialogen på en måde, så ingen bliver skræmt, siger Mads Peter Kllindt.
Og arbejdsgiveren skal føre an for at tydeliggøre mål og mindske usikkerhed, mener Netværkslokomotivet.

- Chefen skal være klar i spyttet når han stiller sig på ølkassen og fortæller hvorfor folk skal screenes for ordblindhed. F.eks. at det ikke har ansættelseskonsekvenser hvis man har svært ved at læse og skrive. Og at vi sammen gør gode medarbejdere bedre.

I denne uge er det International Ordblindeuge. Se oversigten over arrangementer i løbet af ugen




Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079