23948sdkhjf

Renoverer armaturer for at undgå ressourcespild

GK Danmark A/S har ambitioner om at imødekomme cirkulær økonomi og er netop i gang med virksomhedens første projekt på området hos Tryg i Ballerup, hvor GK har storentreprisen for renovering af alle de tekniske installationer, som ventilation, køl, vvs, sprinkling, el, sikring og bygningsautomatik, i fire kontorbygninger, herunder toiletterne.

Tommy Christensen, der er projektleder på renoveringssagen for GK Danmark, har stået i spidsen for VVS-projektet på ca. 22.000 kvm. Ved renoveringen af toiletterne er der fokus på at genbruge blandingsbatterier, skraldespande, knager og lady-poseholdere, der skal istandsættes og genanvendes, betyder genbrug af disse ting, at der ikke er behov for at rive en hel væg ned og skifte rør ud for at placere og installere nye armaturer.

- Vores cirkulære projekt har haft stor betydning for det arkitektegnede design, da alle toiletterne passer til stilen i resten af bygningen. Det har samtidig betydet, at man ikke kunne få netop denne slags Toni-armaturer længere, da bygningen er fra 1987. Dét er en af grundene til, at vi har tænkt genanvendelse ind i projektet, fortæller Tommy Christensen.
Vigtigt at design fastholdes
Ifølge Erling Møller, der er teknisk chef for Tryg Forsikring i Ballerup, var det mest hensigtsmæssige, at den mest bæredygtige og økonomisk rentable renovering, GK Danmark kunne foretage, var at renovere i stedet for at skifte alt ud.

- Toiletterne blev tegnet og udformet helt ned til mindste detalje af Arkitektfirmaet Dall og Lindhardtsen A/S for 30 år siden. For os har det derfor været centralt at kunne bibeholde toiletgruppernes oprindelige æstetik, som kendetegner alle vores bygninger. Konceptet for toiletgrupper omfatter nemlig alle kontorhuse – også dem der ikke var under ombygning, fortæller Erling Møller.

Ny proces for alle led i byggeprojektet
Arbejdsproces for genanvendelse er helt nyt for Tommy Christensen, de ansatte samt resten af leverandørerne på projektet. Men behovet for genbrug er blevet større i byggebranchen og kan i sidste ende være med til at skabe vækst.

- Vi er vant til at arbejde med kommunikation på tværs af specialer. Efter projektet startede i august 2018, har vi fundet ud af, at der skal sparkes døre ind og nedbrydes siloer for, at det skal køre smidigt. Blandt andet har vi kørt ud til vores leverandør fire gange for at få lavet det rette design til vores vandhaner – sådan en proces tager tid og koster i sidste ende penge, fortæller Tommy Christensen.
Regionsdirektør i GK Danmark Lars Peter Nielsen finder initiativet meget inspirerende og mener, at det er noget, som skal tænkes ind i alle de kommende byggeprojekter hos teknikvirksomheden

- Selvom genbrug ikke altid er den billigste løsning, er det vigtigt, at vi tager ansvar for den rolle, vi har i markedet. Renoveringsprojektet hos Tryg har helt sikkert været startskuddet på en mere bæredygtig arbejdsproces. Men det er dog vigtigt, at vi bliver kaldt tidligt ind i processen, hvis det skal lykkes at genanvende materialer uden for mange omkostninger, lyder vurderingen fra ham.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094