23948sdkhjf

Systematisk underbetaling på stor københavnsk byggeplads

Medicinalgiganten Ferrings nye hovedsæde bliver med sin beliggenhed på kanten af Øresund et iøjnefaldende vartegn, der rager op over kysten og hilser både flypassagerer og bilister velkommen til København. Men milliardbyggeriet, der er bestilt af en af verdens rigeste mænd, danner også ramme om systematisk underbetaling af udenlandske arbejdere.

Det kan Fagbladet 3F i dag fortælle.

To af de italienske entreprenørselskaber, som har arbejdet på opførslen af Ferrings arkitekttegnede domicil, er nemlig blevet taget i social dumping og er i en voldgiftssag blevet dømt til at betale i alt 7,6 millioner kroner for at have brudt overenskomsten.

- Det er den største sag om social dumping, vi har haft, og det er beskæmmende, at en så stor og rig koncern kaster sig ud i et prestigebyggeri med underbetaling og andre beskidte metoder, siger Lars Brogaard, der er faglig sekretær i 3F Kastrup og har fulgt sagen siden starten af 2018.

Den multinationale medicinalkoncern Ferring er ejet af den svenske rigmand Frederik Paulsen, der står opført på Forbes’ liste over verdens rigeste dollarmilliardærer. Med en formue på 49,9 milliarder kroner (7,4 milliarder dollar) indtager han en plads som nummer 207 på listen og er dermed rigere end nogen dansker.

Systematisk løndumping
Da Ferring i slutningen af 2017 tog hul på opførslen af sit nye hovedsæde, var det med et prisskilt på 1,1 milliard kroner et af de dyreste byggeprojekter i Danmark. Men allerede et halvt år efter opdagede den lokale fagforening, at der også var andre omkostninger forbundet med byggeriet.

- Vi begyndte at besøge byggepladsen og fik kontakt til nogle af de udenlandske medarbejdere, italienere og italiensk bosatte rumænere og albanere. Vi opdagede hurtigt, at der var nogle mistænkelige forhold, når vi spurgte ind til løn og arbejdstider, og at der var store uoverensstemmelser mellem de reelle lønudbetalinger, og hvad de italienske firmaer oplyste os, fortæller Lars Brogaard fra 3F Kastrup.

Det er de to byggeselskaber Edilmaf og B.C.I. Service, begge fra Milano i Italien, der har stået bag systematisk løndumping af 123 udenlandske bygningsarbejdere.

Voldgiftsretten fastslog i juli i år, at de to firmaer har snydt sine medarbejdere for feriepenge, pension og overtidsbetaling, når de har arbejdet mere end 37 timer om ugen.

Derudover er medarbejderne konsekvent blevet underbetalt og har fået cirka 10 kroner under overenskomstens mindstesats, der ligger på 124 kroner i timen.

Edilmaf, der er dømt for at have snydt 108 medarbejdere, har fået en regning på 7 millioner kroner, mens B.C.I. Service skal betale 600.000 kroner i erstatning for underbetaling af 15 medarbejdere.

De italienske byggeselskaber ser dog ikke ud til at have i sinde at betale, og hos 3F håber man derfor, at Ferring vil tage ansvaret på sig og betale millionerstatningen til de underbetalte arbejdere på deres byggeplads.

- Ferring har hele vejen igennem virket interesseret i at få afdækket forholdene, og vi har haft en fornuftig dialog med dem. Men det er klart, at vi ikke er tilfredse med, at de ikke har bedre styr på deres entreprenører, og vi har en klar forventning om, at de nu vil råde bod på det, siger Lars Brogaard.

Forsinket i et år
Marianne Kock, administrerende direktør for Ferring i Danmark, mener dog ikke, at det er Ferrings opgave at betale for de italienske selskaber.

- Det er utroligt skuffende at se, hvordan firmaerne har forbrudt sig mod vores klausuler, og vi tager stærkt afstand fra social dumping. Men vi vil gerne have, at det kører på den rigtige måde, og der er tale om en kontrakt mellem byggeselskaberne og deres medarbejdere, så det er deres ansvar, siger hun.

Marianne Kock understreger, at Ferring i udbudsmaterialet har indskrevet en række klausuler, hvor det blandt fremgår, at danske løn- og arbejdsvilkår skal overholdes, ligesom hovedentreprenøren hæfter økonomisk for social dumping.

Medicinaldirektøren fortæller også, at de italienske selskaber, der arbejder på betondelen af det nye hovedsæde, har været medvirkende til, at byggeriet er blevet forsinket i et år.

Fagbladet 3F har forsøgt at få en kommentar fra Edilmaf og B.C.I. Service
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097