23948sdkhjf

Husk handskerne og undgå eksem

Astma-Allergi Danmark vil hjælpe især de unge med at huske handskerne, så hænderne holder hele arbejdslivet
Elever på erhvervsuddannelserne må ofte droppe uddannelsen på grund af allergi eller håndeksem. Nu vil Astma-Allergi Danmark hjælpe dem med at huske handsken, så hænderne holder hele arbejdslivet.
Når valget er truffet, og studiet er startet, forbliver karrieren som f.eks. bager, frisør, maler eller murer for mange unge ofte ved drømmen.

For hænderne er deres primære arbejdsredskab. Og netop fordi hænderne er redskabet, og de konstant udsættes for allergifremkaldende eller hudirriterende stoffer som parfume, støv, kemikalier og vand, er de i risiko for at udvikle arbejdsbetinget håndeksem – et rødt og kløede udslæt, der påvirker både dagligdag og arbejdsliv i en sådan grad, at de ikke kan udføre det. Nogle dropper derfor ud, mens andre skifter studieretning.

Aldrig for sent at forebygge
Hvert år anmeldes 3.000 tilfælde af arbejdsbetinget eksem til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Problemet er langsomt stigende, og derfor er en forebyggende indsats på erhvervsuddannelserne ifølge patientorganisationen Astma-Allergi Danmark utrolig vigtig.

– Håndeksem har store konsekvenser for ens arbejdsliv, og hvis først man har det, kan man være tvunget til at skifte erhverv. Men problemet kan reduceres, hvis der gøres en forebyggende indsats. Derfor er det vigtigt, at vi allerede på uddannelsernes grundforløb får gjort eleverne opmærksomme på, at de skal passe på sig selv og fortæller dem, hvordan de gør det, siger Betina Hjorth, som er rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark.

Af samme årsag har Astma-Allergi Danmark udviklet Handskekufferten, som er et undervisningsforløb til erhvervsskolerne. Eleverne lærer herigennem, hvordan man vasker, desinficerer og smører hænderne samtidig med, at de bliver klogere på hudens opbygning, symptomer og årsager til eksemet.

– Målet med materialet er, at eleverne ved, hvordan de forebygger at få problemer med håndeksem og kontaktallergi i løbet af uddannelsen, og når de senere kommer ud på arbejdsmarkedet. Det er vigtigt, at eleverne får indbygget gode vaner i forhold til forebyggelse af håndeksem, og at de har kendskab til forskellige typer beskyttelseshandsker, forklarer Betina Hjorth.

- Handskekufferten skal også være med til at gøre eleverne bevidste om, at der skal være relevante værnemidler til rådighed på arbejdspladsen, og at ansvaret for at benytte værnemidlerne også ligger hos eleverne selv. For det er aldrig for sent at begynde at forebygge, understreger Betina Hjorth.

10 GODE RÅD TIL FOREBYGGELSE AF HÅNDEKSEM
1. Brug handsker ved vådt arbejde
2. Handsker anvendes så lang tid som nødvendigt, men så kort tid som muligt
3. Handsker skal være hele, rene og tørre
4. Brug bomuldshandsker under beskyttelseshandsker
5. Vask hænder i køligt vand, skyl og tør dem godt
6. Håndsprit kan anvendes i stedet for sæbevask, når hænderne ikke er våde eller synligt snavsede
7. Bær ikke fingerringe på arbejde
8. Anvend en fugtighedscreme med højt fedtindhold og uden parfume
9. Fugtighedscremen skal fordeles over hele hånden inkl. fingre og håndrygge
10. Pas godt på hænderne i fritiden, brug handsker ved vådt arbejde derhjemme og brug varme handsker udendørs om vinteren


Læs mere om forebyggelse af håndeksem:
videncenterforallergi.dk
eksem.astma-allergi.dk/kontakteksem
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109