23948sdkhjf

Fra skolepraktik til læreplads

Langt de fleste skolepraktikelever på Learnmark Horsens får efter en kortere periode i skolepraktik en aftale, der fører til den ønskede læreplads og siden et svendebrev
En bufferordning. Sådan beskrives skolepraktikordningen ofte. Ordningen sikrer, at elever uden læreplads får chancen for at gennemføre deres uddannelse på de erhvervsfaglige uddannelser. Og den fungerer, lyder det fra Learnmark Horsens.

Firmaet AJ Byggeservice A/S er en af de mange virksomheder, der jævnligt giver skolepraktikelever på Learnmark Horsens en chance, og erfaringerne er overvejende positive, fortæller Snedker- og tømrermester, Jens Arne Petersen.

- Vi har for nylig brugt skolepraktikordningen til at udvælge en af vores elever. Vi havde to elever i 14 dage og valgte efterfølgende at give en af dem en læreplads, fordi han levede op til vores forventninger til en lærling på det niveau i uddannelsesforløbet, siger Jens Arne Petersen, der roser tømrerafdelingen på Learnmark Horsens for dens håndtering af skolepraktikordningen.

- Selvfølgelig er det svært at give skolepraktikeleverne en dagligdag som i en virksomhed. Men mit indtryk er, at lærerteamet gør, hvad de kan for at lære eleverne det, de skal. Og i det øjeblik der skal laves en aftale, går der få dage, så er papirerne i orden, konstaterer han.

Klædt på til arbejdsmarkedet

Helt uden skønhedsfejl er skolepraktikordningen dog ikke, mener Jens Arne Petersen, der opfordrer skolen til at forberede eleverne endnu bedre på arbejdsmarkedet og sortere i eleverne.

- Skolen skal klæde eleverne på til arbejdsmarkedet, så de forstår, at de er en del af et hold, og at det er en selvfølge at møde frisk og udhvilet op på arbejde hver morgen. Lærerne bør også sortere eleverne, så uddannelsen ikke kommer til at køre på laveste fællesnævner. Vi må holde den faglige stolthed højt, påpeger han.

Virksomheder må bakke op

Snedker- og tømrermesteren opfordrer generelt virksomhederne til at give skolepraktikeleverne en chance.

- Når vi nu er i den situation, at vi har en skolepraktikordning, må vi bakke den op. Vi kommer jo til at mangle de unge på et tidspunkt. Virksomhederne er sig selv nærmest, men vi kan bakke op om ordningen ved at give en elev en chance med en korttidsaftale på tre måneder, hvis der opstår et hul, lyder det fra Jens Arne Petersen.

Skolen tager fat om elevernes adfærd

På Learnmark Horsens' tømrerafdeling er skolepraktikkoordinator Lars Jensen meget opmærksom på skolepraktikordningens udfordringer.

- Eleverne kan være bragende dygtige håndværkere, men have svært ved det adfærdsmæssige. Her forsøger vi at lære dem de færdigheder, de mangler. Det kan være at tage hatten af, tale tydeligt, kigge hinanden i øjnene og spørge ind til relevante ting.

Vi fungerer som mestre for dem og sørger for at have holdninger og værdier, der er så tæt på en virkelig mesters som overhovedet muligt. Vi skal være kontante og have et sprog som i erhvervet," siger Lars Jensen.

Skolen går desuden hårdere til værks med sorteringen af elever, end mange andre erhvervsskoler, fortæller Lars Jensen. Learnmark Horsens sender højst eleverne i virksomhedsforlagt undervisning i 14 dage, hvor andre skoler lader den løbe i tre måneder. Og ved gentagne adfærdsproblemer er advarsel nummer to ensbetydende med, at skolepraktikken ophører.

Lars Jensen erkender, at en skolepraktik aldrig bliver det samme som en læreplads. Men tømreruddannelsen prøver på lige fod med skolens andre erhvervsuddannelser at gøre den så virkelighedsnær som muligt.

- Vi forsøger at give vores elever rigtige opgaver, der ikke skal rives ned bagefter. Det kan være mindre renoveringsopgaver på skolen, legehuse og skure som vi bygger på skolen og sælger til private eller frivilligt arbejde for foreninger. For eksempel er vores skolepraktikelever lige nu i gang med at bygge et klubhus for petanqueklubben. Et projekt, der for klubben ellers ville have været helt uden for økonomisk rækkevidde.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078