23948sdkhjf

Gravearbejde ødelægger by-træer

Uregulerede forhold i forbindelse med gravearbejde i byerne truer byens træer, mener Dansk Træplejeforening
En af de største trusler for gade og vejtræer har gennem de seneste to årtier været gravearbejder i forbindelse med udbygningen af ledningsnettet. Luftledninger, telefon og fiberkabler graves ned i et stadigt stigende tempo.

Det fastslår Dansk træplejeforening, der har 25 års jubilæum i dag den 2. oktober.

Foreningen fremhæver, at dertil kommer udbygning af naturgas-og fjernvarmenettet. Træernes rødder bliver gravet over, og den gode jord bliver udskiftet med grus i stort omfang. Skader på rødderne kan føre til, at veddestruerende svampe kan ødelægge træets stabilitet på få år, så det kan vælteselv i stille vejr.

På baggrund af nogle alvorlige ulykker inden for de senere år, er der kommet en retspraksis som betyder at træejere kan blive gjort erstatningspligtige såfremt de ikke førerjævnlig dokumenteret tilsyn med træer i det offentlige rum.

Erstatningsansvaret skærpes yderligere når det gælder offentlige forvaltninger, hvor der er ansat fagfolk med indsigt i træer.

- Desværre er gartnerafdelingen ofte uvidende om forestående gravearbejde i træernes rodzone selv om ledningsejere som Dong, TDC og NESA m.fl. skals øge om gravetilladelse i kommunerne, påpeger Dansk træplejeforening.

Manglende tilsyn med gravearbejderne gør ikke situationen bedre. De mange nedgravede ledninger, hvoraf nogle ikke længere er i brug, dækker ofte hele arealet under fortovene. Findes der ikke en løsning på den uholdbare situation, vil vejtræerne fremover skulle vokse i store krukker placeret på belægningerne med de ulemper det så medfører. Store bliver træer aldrig.

- En løsning kunne være, at kommunerne forsynede undergrunden med tomme rør som ledningsejerne derefter kunne leje til deres kabler. Det ville begrænse opgravninger og give træerne bedre mulighed for at klare sig. Træer med rimelige vækstforhold vil nemmere kunne overleve nye bakterier, virus og skadedyr der dukker op med mellemrum, muligvis som følge af klimaændringer og større international handel med planteskoleplanter, påpeger Dansk Træplejeforening..

Nye sygdomme kan true byens træer

Træerne i byen vokser under forhold der langt fra er ideelle. I de år 25 år der er gået, har træplejen gennemgået radikale ændringer baseret på nye videnskabelige undersøgelser og fysiologisk forskning af træernes vækst og forsvarsmekanismer over for skader. Men sygdomme er svære at bekæmpe. Kommunerne har et akut behov for at få vedtaget en strategi for hvilke træarter der skal plantes i byerne de kommende årtier.

Sker det ikke, er der en overhængende risiko en alvorlig reduktion af byens træer, såfremt en ny aggressiv sygdom eller skadedyr angriber en bestemt træart. Vi så det sidst med elmene i 1980'erneog nu med asketræerne. Hvis en ny sygdom rammer lindetræerne, kan vi risikere at miste 26 pct. af byernes træer. Der anvendes ca.150 forskellige træarter i kommunerne i dag, men kun et fåtal, måske under 25 arter, er velegnede som gade-og vejtræer og ca. 72 pct. af byens træer er fordelt på kun 5 arter, pointerer Dansk Træplejeforening

Træet er menneskets grønne lunge

Det er påvist i talrige undersøgelser, at træerne har stor betydning for befolkningens velbefindende. Ikke kun mentalt men også fysisk. Træerne forbedrer klimaet i byerne. I en gade med træer opnås en dæmpning af vindturbulensen på 50 pct.. Et træ med en kronediameter på 15 m producerer 1,7 kg ilt pr. time og kan filtrerer og binde 1 tons støv og de farlige diesel partikler. På en god sommerdag fordamper træet 600 liter vand, hvilket forbedre luftkvaliteten, samtidig med en lokal sænkning af temperaturen på 1-3 grader.

På en varm sommerdag med højtryk kan større byer komme til at befinder sig i en form for osteklokke, hvor luftskiftet med omgivelserne er gået i stå. Større grønne områder med træer vil have en positiv indvirkning på byens luftskifte, fordi en koldere overflade genererer en nedadgående luftstrøm fra atmosfæren.

- På trods af den store gavn vi har af gade og vejtræerne lever de på lånt tid. Træerne må tænkes ind i planlægningen. Her er det ikke nok at regne med plads til stammen. Skal vi have glæde af veludviklede træer, må der sikres plads til rødderne (8-16 kbm/træ) og brugen af salt på grønne veje må reduceres, understreger Dansk Træplejeforening.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078