23948sdkhjf

Brolæggermestrene sætter stadig de bedste sten

På trods af hård konkurrence har brolæggermestrene tænkt sig at overvinde krisen og fortsætte kvalitetssikringen af deres arbejde
Dagligdagen byder på benhård konkurrence for medlemmerne af Dansk Byggeris Brolæggerlaug. Men trods de hårde tider er der tro på fremtiden var konklusionen på laugets konference i Slagelse den 15. til 17. november.

- Prisniveauet er presset meget langt ned, og bygherrerne sparer på materialerne. Vi oplever en hård konkurrence, siger oldermand Claus Johnsen fra Dansk Byggeris Brolæggerlaug.

Og samtidig er der bygherrer, der benytter sig af uorganiserede brolæggerfirmaer.

- De mangler den faglige ekspertise og kender ikke arbejdsmiljøreglerne. Når vi byder ved licitationer, kan vi komme ud for meget store prisforskelle og indimellem til priser, der slet ikke kan lade sig gøre. Det er bestemt ikke et sundhedstegn, forklarer oldermanden.

Klarer krisen

Brolæggervirksomhederne har sammenlignet med de store byggeentreprenører klaret sig godt gennem de værste kriseår, og det skyldes ikke mindst evnen til hurtigt at tilpasse omkostningerne til en mindre kapacitet. Der er dog en vis usikkerhed for de kommende år. Den samlede anlægsaktivitet - herunder nyanlæg af veje - har været stigende i 2012. Blandt andet hjulpet på vej af regeringens kickstart af dansk økonomi. Det vil desværre ændre sig i negativ retning næste år.

Ifølge Dansk Byggeris konjunkturanalyse for 2013 vil der være en markant nedgang i nyanlæg af veje – fra ca. 11 milliarder kroner i 2012 til blot 8,3 milliarder kroner i 2013. Kommunernes vejvedligeholdelse skønnes i 2013 at være på samme niveau som for 2012, nemlig 4,6 milliarder kroner. Brolæggerlaugets oldermand er dog fortrøstningsfuld.

- Hvis vi kan holde den nuværende aktivitet, og priserne ikke falder yderligere, så overlever vi krisen uden alt for mange konkurser, siger Claus Johnsen.

Ny kvalitetsplan

På konferencen diskuterede laugsmedlemmerne udvalgte passager i standarden for brolægning og belægningsarbejder, DS 1136. Standarden er under revision og forventes udgivet i starten af 2013. I kølvandet på DS1136 arbejder brolæggerne på at opdatere kvalitetsplanen for brolægningsarbejde, så kvalitetssikringen fremover fortsat er i overensstemmelse med standardens tolerancekrav og regler.

Prognosen for færdiguddannede brolæggersvende viser et faldende antal i de kommende år. Virksomhederne er bevidste om deres ansvar for at sikre, at der forsat er en tilgang af nye elever til brolæggerfaget, og at der er lærepladser til alle.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079