23948sdkhjf

Partnerskaber frem for sociale klausuler

Der er ved at opstå et mantra om, at sociale klausuler i forbindelse med udbud af offentlige anlægsopgaver løser praktikpladssituationen for unge. Men 13 kommuner har indgået frivillige partnerskabsaftaler med Dansk Byggeri som et alternativ til sociale klausuler
13 kommuner har som et alternativ til sociale klausuler indgået en frivillig partnerskabsaftale med Dansk Byggeri, og der er konkrete forhandlinger i gang med et tilsvarende antal kommuner landet over.

Den første partnerskabsaftale blev indgået for godt to år siden med Herlev Kommune, Københavns Tekniske Skole og UU-Nord. Der er etableret 56 praktikpladser til unge Herlevborgere på to år. Lignende aftaler i Brøndby og Høje-Taastrup kommuner har det første år giver henholdsvis 10 og 15 nye praktikpladser til kommunernes egne unge.

- Vi har netop set Københavns Kommune gå ud med, at de har skabt 146 praktikpladsårsværk på godt to år. Kommunen kræver én lærling pr. 10 mio. kr. i anlægssum, så lidt hovedregning viser, at kommunen har brugt klausuler på anlægsopgaver for mere end 1,5 mia. kr., så det er nogle dyre lærepladser, de sociale klausuler har givet, siger Per Engsø Larsen, formand for Dansk Byggeri Hovedstaden.

Byggebranchen tager ansvar

I Herlev, hvor der på to år er skabt 56 praktikpladser, har kommunen i den periode haft et samlet anlægsbudget på godt 60 mio. kr..

- Jeg er rigtig glad for partnerskabsaftalen, der jo klart viser, at vi sammen og frivilligt kan skabe praktikpladser, der svarer til godt 1 mio. kr. i anlægssum pr. praktikplads. Samtidig betyder modellen, at vi skaber praktikpladser til kommunens egne unge, hvilket også har kommunaløkonomiske effekter. Det ville ikke være muligt at sikre, hvis vi havde besluttet en social klausul i stedet, siger Thomas Gyldal Petersen, borgmester i Herlev kommune.

De fleste sociale klausuler stiller krav om, at virksomheden beskæftiger et vist antal lærlinge, og dermed følger lærlingen virksomheden, mens den udfører kommunale opgaver. I partnerskaberne er det kommunens egne unge, der sikres praktikpladser i virksomheder, uanset om de bygger i kommunen eller ej. Det er branchen, der tager et ansvar.

- Vi er rigtigt godt tilfredse med aftalen, der viser, at byggebranchen tager et ansvar for praktikpladssituationen, og det er naturligvis i Brøndbys interesse, at det er unge fra kommunen, der opnår en praktikplads, siger Ib Terp, borgmester i Brøndby.

De 13 kommuner som har indgået en partnerskabsaftale med Dansk Byggeri er Brøndby, Lyngby-Taarbæk, Gentofte, Greve, Herlev, Høje-Taastrup, Ishøj, Norddjurs, Roskilde, Vallensbæk, Varde, Vejen og Vejle.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079