23948sdkhjf

Rottespærrer giver falsk tryghed

Godkendte rottespærrer, som er solgt i tusindevis, holder ikke rotterne væk fra kloakken
Rottespærrer i tusindvis kan være utætte, selv om de mest autoritære myndigheder på området har testet dem. Men det er tilsyneladende ikke gjort godt nok.

Rotterne gnaver sig nemlig gennem klapperne på spærren, som billedet af den to måneder gamle rottespærre af glasfiberarmeret plast på billedet viser. Modellen er blevet solgt i tusindvis siden 2010 og er blevet godkendt til UG og installeret i de danske kloakledninger.

- Det er stærkt kritisabelt, at man ikke kan stole på de tests. Det viser jo bare igen, at der er langt mellem teori og praksis, raser Danske Kloakmestres formand, Verner H. Kristiansen over Teknologisk Institut og ETA-Danmark A/S, der administrerer de danske godkendelsesordninger for vand- og afløbsmateriel.

Kloakmester Anders Risager fra vidensportalen Vand & Miljø er stærkt bekymret over, at man tilsyneladende ikke kan stole på de godkendelsesprocedurer, som anvendes på området.

- Dette er en stikprøve, men der er installeret tusinder rundt omkring. Vi regnede med, alt var i orden, så vi har selv anvendt kloakspærren - det må vi tage på vores kappe, siger han.

Brug rustfrit stål

Også importøren, der har betalt for at få testet spærren, undrer sig såre.

- Vi har set et par stykker, hvor rotterne har gnavet sig igennem, men det må være særtilfælde. Vi har en teori om, at det er når en rotte har fået spærret sine unger inde på den anden side, siger Niels Arne Lauridsen, direktør i Lauridsen Handel og Import.

Den teori afviser Inge Faldager, der er seniorkonsulent ved Rørcenteret, Teknologisk Institut.

- Nej, hvordan skulle det kunne ske? spørger hun.

Hun mener derimod kun, at rottespærren svigter, når noget fra afløbet sætter sig fast under én af klapperne. Hun fortæller, at det eneste, der er rottesikkert, er rustfrit stål. Alligevel har Teknologisk Institut indstillet den pågældende rottespærre til godkendelse hos ETA.

- Vi forholder os kun til funktion. Det gør vi ved at sulte to vilde rotter, sætte dem på den ene side af en kloakspærre og give dem 14 dage til at komme igennem for at få fat i det mad, vi har placeret på den anden side. Men producenten kan have udviklet produktet, siden vi undersøgte det, påpeger Inge Faldager og henviser til ETA, der står for den endelige godkendelse.

Men hos ETA, der er en uvildig instans og af myndighederne udpeget til at være et sikkerhedsnet, der endegyldigt sørger for, at mangelfulde ikke slipper ud på det danske marked. Men her laver de ingen sikkerhedstest af produktet.

- Nej, de har jo ganske meget viden inde på Rørcenteret, så vi forlader os ligesom på deres og producentens samlede konklusion. Vi har ingen krav om produktkontrol på rottespærrer her, men det kunne man måske overveje, siger projektleder Peter Fritzel.

Og det forslag bifalder kloakformanden.

- Det er klart, man bør lave flere test, der efterligner virkeligheden, hvor rotterne kæmper på liv og død for at komme igennem spærren. Vi kan ikke være tjent med ikke at kunne regne med de officielle godkendelser, siger han.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094