23948sdkhjf

Kommunal sagsbehandling skal gøres mere effektiv

En ny rapport fra klima-, energi og bygningsministeriet giver gode forslag til, hvordan kommunerne kan gøre det nemmere for både virksomheder og borgere at få behandlet en byggesag
- Den nye rapport fra klima-, energi- og bygningsministeriet er fyldt med gode anbefalinger til, hvordan byggesagsbehandlingen kan effektiviseres. Vi glæder os til, at anbefalingerne bliver ført ud i praksis, så kommunerne kan betjene borgere og virksomheder så effektivt, ensartet og billigt som muligt, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

Både sagsbehandlingstiden og gebyrerne i kommunerne har i de senere år været stigende. Dansk Byggeri, Landbrug & Fødevarer, DI, KL og flere andre aktører på området har derfor siddet i den arbejdsgruppe under klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard, der har givet input til rapporten.

- KL har i arbejdsgruppen haft en konstruktiv tilgang til udfordringerne. Det er vigtigt, at kommunerne fx binder sig til at reducere sagsbehandlingstiden og offentliggøre deres servicemål, og jeg håber, at KL vil være med til at sikre, at anbefalingerne bliver en del af dagligdagen i kommunerne, siger Torben Liborius.

Bygningsminister Martin Lidegaard har allerede givet tilsagn om, at han vil tage arbejdsgruppens anbefalinger i rapporten med i det videre lovgivningsarbejde. Men på gebyrområdet kunne arbejdsgruppen ikke enes om anbefalinger, fordi KL ønsker at fastholde den nuværende ordning.

- Vi er kede af, at vi skal vente på at få mere gennemskuelige og rimelige priser på byggesagsbehandlingen i form af timepriser. Derfor er vi også ærgerlige over, at ministeren har skudt gebyrspørgsmålet til hjørne. Men hvis det er det, der skal til, for at få et opgør med de nuværende urimeligheder, så accepterer vi at vente på, at gebyrområdet bliver undersøgt igen, selvom vi ikke mener, at det er nødvendigt, siger Torben Liborius.

Fast timperis er bedre

I dag opkræver nogle kommunerne kvadratmeterpriser, der varierer fra få kroner til 205 kr. pr. kvm. for erhvervsbyggeri af begrænset kompleksitet, mens andre opkræver et fast gebyr, der også svinger meget pris. Dansk Byggeri ser hellere, at kommunerne tager en fast timepris, hvor den enkelte ansøger kun betaler for den tid, som kommunens medarbejdere bruger på at behandle byggesagen.

- Det er en god måde at gøre det på, fordi kunderne får en regning, der afspejler, hvor mange ressourcer kommunen har brugt på sagen. Det er en fordel for kommunen, at den bliver klar over, hvilke ressourcer, den bruger på området, og det er en fordel dem, der skal bygge, at de ikke betaler for mere end de får.

Hvis udgifterne løber løbsk, skal kommunen stå på mål for det, og erfaringerne fra den private sektor er, at det er en generel sund måde at styre udgifter på. Derfor håber jeg, at flere kommuner vil gå den vej, siger Torben Liborius.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094