23948sdkhjf

Nedslidte facader står for fald

Ny undersøgelse afdækker stort marked i renovering af utætte 70’er-boliger
Danmark har ca. 15.000 bygninger, der er opført i 1970’erne, og en stor del af dem vil blive renoveret eller erstattet af nye mere energieffektive bygninger.

Sådan svarer firmaer i byggebranchen i en ny undersøgelse fra arkitektfirmaet Arkitema og kommunikationsbureauet BullsEye Communications. 59 procent af byggefirmaerne vil renovere de bygninger, de råder over, mens 41 procent vil bryde en del af byggerierne ned og bygge nye, sandsynligvis mere bæredygtige, energibesparende bygninger.

- En stor del af byggerierne fra 1970’erne er i bygningsmæssig forstand af ringere kvalitet end f.eks. boliger fra 1930’erne, fordi de er konstrueret på en måde, så de lukker alt for megen varme ud. Det betyder, at der er alt for høje driftsomkostninger ved de bygninger. Det kan vi være med til at reducere ved at renovere, siger Holger Dahl, kommunikationschef hos Arkitema, hvor renovering for længst har været et dominerende forretningsområde, der forskes i.

Bæredygtig knowhow

Som undersøgelsen afspejler, så tror Arkitema på, at renovering bliver den foretrukne løsningsmetode i byggebranchen, fordi det ofte vil være billigst på kort og langt sigt at renovere de eksisterende bygninger.

Samtidig er udbuddet af renoveringsmaterialer og bæredygtig knowhow, der kan anvendes ved renovering, i dag så fremskreden, at det vil løfte kvaliteten mærkbart.

For at styrke sin position på markedet for bæredygtige bygninger har Arkitema siden 2008 forsket i udviklingen af innovative, bæredygtige byggematerialer sammen med betonfirmaerne Contec og Ambercon. Projektet er bl.a. støttet af EU og Højteknologifonden. I 2010 stiftede parterne fællesfirmaet Connovate, der producerer en markant tyndere, varmeisolerende og lettere højstyrkebeton til præfabrikerede facadeelementer.

Nyt åbent design

De præfabrikerede Connovate-elementer bliver et vigtigt våben i Arkitemas bestræbelser på at hente nye renoveringsprojekter, vurderer Holger Dahl.

De nye præfabrikerede facadeelementer måler kun 25 cm i tykkelsen, hvor de normalt er 50-60 cm. Derfor bliver det fremover muligt at bygge super tynde facader, åbne op for lysindfaldet og give en let og luftig rumfornemmelse. Samtidig holder de på varmen.

- Vi skal for første gang til at anvende de nye byggeelementer i vores renoveringsprojekt i Viby Syd i 2012, hvilket vi har store forventninger til. Ud over vores store erfaring med at rådgive indenfor bæredygtige byggerier, lige fra renovering til nybyggeri, så vil Connovate-facaderne også give os en konkurrencefordel i forhold til andre arkitekter. Vi kan realisere boliger i et nyt åbent design med afsæt i disse energieffektive, lette og slidstærke materialer, siger Holger Dahl.

jfr

SYSTEMBYGGERI: Sammen med Contec og Ambercon har Arkitema forsket i Præfab siden 2008 og siden udviklet et nyt byggesystem i højstyrkebeton. Betonmodulerne er kun 25 cm mod 50-60 cm for traditionelle ydermursmoduler og overholder energiklasse 1.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094