23948sdkhjf

Giftig nedrivning for offentlige midler

Store dele af pengene fra statens indsatspulje er gået til nedrivning uden hensyn til nogle af verdens farligste miljøgifte i landets kommuner. Det viser en helt ny rapport, som Rambøll har udarbejdet for Dansk Byggeri
Et af verdens 12 farligste miljøgifte, PCB, er, sammen med bl.a. asbest og bly, blevet ledt ud i jorden i de danske kommuner. Det er sket og sker fortsat, fordi en række kommuner har fået foretaget nedrivning uden hensyn til miljøet. Endda for penge fra den indsatspulje, som staten bevilligede til opprioritering af det fysiske miljø i landdistrikter i 2009.

Det viser en stor rapport foretaget af Rambøll for Dansk Byggeri. Kun et fåtal af kommunerne har været i stand til at dokumentere, at deres nedrivninger er foregået med korrekt håndtering af flere farlige miljøgifte, som bl.a. sættes i forbindelse med flere hundrede tilfælde af kræft hvert år.

- Det kom bag på os, at stort set ingen af vores medlemmer vandt nogle af kommunernes nedrivningsudbud, da vi ved, at der blev stillet miljømæssige krav til bevillingerne fra Indenrigs- og Socialministeriets side, før midlerne blev fordelt ud til kommunerne, siger Thomas Kingo, formand for Nedrivningssektionen i Dansk Byggeri.

Uden konsekvenser

Nedrivningssektionens medlemmer nedriver alle i overensstemmelse med de lovmæssige krav, men det betyder paradoksalt nok, at de ingen opgaver vinder. Primært fordi korrekt nedrivning uden udledning af giftige stoffer tager længere tid og derfor også koster mere at få udført.

- Det virker fuldstændig ubegribeligt, at kommunerne bestiller nedrivning for hundrede af millioner kroner, der direkte forårsager udledning af giftstoffer som PCB, bly og asbest. Jeg håber på politisk indgriben nu. Bliver det her ved, efterlader vi jo en ren miljøbombe til næste generation, og jeg tror, at alle er interesserede i at undgå, at mennesker bliver alvorligt syge, siger Thomas Kingo.

Den netop offentliggjorte rapport bygger på spørgeskemaundersøgelser og aktindsigter samt screeninger i 39 af landets kommuner, som har fået tildelt midler fra indsatspuljen. Rapporten konkluderer, at der mangler dokumentation for, om nedrivningerne lever op til de miljømæssige krav som Indenrigs- og Socialministeriet har stillet til kommunerne i forbindelse med bevillingen.

- Ifølge rapporten tyder meget på, at kommunerne mangler viden om de miljømæssige krav, der stilles til nedrivning og ressourcer til udførsel af kontrol med den praktiske udførelse og den tilhørende dokumentation for korrekt affaldshåndtering.

Derfor har vi i Nedrivningssektionen i Dansk Byggeri forslået Miljøstyrelsen at skabe et videncenter, så der ikke igen kommer til at ske giftig nedrivning for offentlige midler, som følge af uvidenhed. Millioner af kroner i indsatspulje nummer to er lige om hjørnet, fremhæver Thomas Kingo.

tøtte

LÆS OGSÅ: Husjere og håndværkere overser PCB-problemer

LÆS OGSÅ: Håndværkere: Vi forsøger at passer på PCB og bly
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079