23948sdkhjf

Pensionspenge skal i arbejde

Fem år efter finanskrisens udbrud er danskerne stadig tilbageholdende med at investere pensionsformuen. Danskerne har over 80 milliarder pensionskroner stående på lavtforrentede konti i pengeinstitutterne. Det er en fordobling sammenlignet med 2006, og det koster milliarder i tabt afkast.
Danske pensionsopsparere har mere end 80 milliarder kroner stående kontant i landets pengeinstitutter svarende til næsten 19 procent af de knap 430 milliarder kroner, som danskerne i alt har placeret i rate-og kapitalpensionsordninger i pengeinstitutterne.

Dermed har danskerne stadig ikke geninvesteret de pensionspenge, som i 2008 i stor stil blev taget ud af markedet og placeret kontant af frygt for, hvordan krisen ville udvikle sig.

Såfremt danskerne havde investeret pensionsmidlerne i samme omfang som før krisen, ville opsparerne alene i 2012 have fået omkring 2 milliarder kroner mere i afkast. Sagen er nemlig den, at pengeinstitutternes forrentning af kontante midler er faldet til tæt på 0 procent, mens en gennemsnitlig investering med 65 procent obligationer og 35 procent aktier i 2012 gav et afkast på 8,4 procent efter omkostninger.

Problematisk

Ifølge chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm er den manglende geninvestering særlig problematisk, fordi økonomien både i Danmark og i verden ser ud til at være godt på vej ind i en ny højkonjunktur.

- Som opsparer risikerer du at blive dobbelt ramt. Først blev du ramt, da finanskrisen brød ud og skar store beløb af din pensionsformue, og nu bliver du ramt, fordi du ikke kommer tilbage i markedet og får tilstrækkelig del i de afkast, som bedringen i økonomien kaster af sig, siger Martin Lundholm.

Han understreger, at der aldrig er nogen garanti for markedsafkast, men idet pensionsmidler som udgangspunkt er en langsigtet investering, er det ifølge Martin Lundholm meget svært at forsvare, at hver femte pensionskrone skal stå kontant.

- Ligesom der er en risiko forbundet med at være overmodig med sine pensionspenge, så er der også en risiko forbundet med at være overforsigtig, fordi du ikke får fuld gavn af de perioder, hvor markedet udvikler sig positivt. Og begge dele er principielt lige forkert, uddyber Martin Lundholm.

Han hæfter sig ved, at danskerne i 2006 kun havde godt 40 milliarder kroner i rate- og kapitalpensionsordningerne stående kontant i pengeinstitutterne svarende til godt 12 procent af de i alt knap 330 milliarder kroner, som danskerne dengang havde sparet sammen.

- Det er vigtigt, at vi nu lægger kriseforskrækkelsen bag os til fordel for en mere rationel disponering af de her midler. For lige nu misser vi den værditilvækst i vores pensionsformue, som skal kompensere for de tab, vi led under finanskrisen, og det er ærgerligt, siger Martin Lundholm.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078