23948sdkhjf

Øjenoperation på sygedagpenge

Fravær efter privat øjenoperation giver ret til sygedagpenge/løn under sygdom. Dansk El-Forbund har vundet en principiel sejr ved faglig voldgift. Afgørelsen har vidtrækkende betydning
Det er ikke selvforskyldt fravær, når man er sygemeldt efter en privat øjenoperation, der korrigerer for en synsnedsættelse. Man mister i den situation derfor heller ikke sin ret til sygedagpenge fra arbejdsgiveren eller sin overenskomstmæssige ret til løn under sygdom.

Det har Dansk El-Forbund fået slået fast ved en faglig voldgift. Forbundets advokat Jeppe Wahl-Brink vurderer, at afgørelsen har både principiel og vidtrækkende betydning for arbejdsmarkedet generelt, idet der er tale om en fortolkning af Sygedagpengeloven.

Opmanden har tilkendegivet, at når synsnedsættelsen ikke var selvforskyldt, og når det operative indgreb, som førte til sygefraværet, blev foretaget i behandlingsøjemed, så kan det ikke sidestilles med en ikke lægeligt indiceret kosmetisk operation, hvor der opereres på et rask legeme alene for at ændre udseendet.

Sagen drejer sig om en elektriker, der i januar 2012 fik gennemført en såkaldt RLE-operation, hvor øjnenes naturlige linser erstattes med kunstige. Baggrunden var, at hans syn gennem en årrække var blevet stærkt forringet, og at han til sidst havde store problemer, blandt andet når han skulle arbejde på el-tavler. Han fik konstateret en synsfejl på +4 på det ene øje og +4,5 på det andet.

Operationen skete på elektrikerens eget initiativ, og han var sygemeldt på operationsdagen og seks efterfølgende dage. Kort efter, at han var vendt tilbage på arbejdet, fik han at vide, at han ville blive trukket for 52 afspadseringstimer som følge af fraværet. Elektrikeren var ikke tilfreds med at miste de 52 timer, og da arbejdsgiveren holdt på sit, gik sagen sin gang og endte i faglig voldgift.

Arbejdsgiverens organisation TEKNIQ gjorde gældende, at der var tale om selvforskyldt sygdom, der medfører bortfald af retten til sygedagpenge fra arbejdsgiveren og afledt heraf retten til løn under sygdom efter overenskomsten. Arbejdsgiveren anførte videre, at indgrebet måtte sidestilles med forhold som kosmetiske operationer, frivillig sterilisation og indgreb hos organdonorer.

Dansk El-Forbund mente, at fordi et indgreb ikke er lægeindikeret eller -ordineret, medfører det ikke automatisk bortfald af arbejdsgiverens pligt til at betale sygedagpenge. I den konkrete sag havde elektrikeren øjenproblemer med store gener i såvel privat- som arbejdsliv til følge.

Operationen blev foretaget for at fjerne disse gener – og det lykkedes i øvrigt til fulde: Elektrikeren behøver ikke længere bruge briller.

– Afgørelsen har en generel betydning, fordi den siger, at et indgreb ikke behøver at være ordineret af en læge. Når der er tale om en fysisk lidelse, der helbredes, så beholder man retten til sygedagpenge og løn under sygdom, siger Jeppe Wahl-Brink.

– I den konkrete sag drejede det sig om en synsnedsættelse, men det kunne lige så godt have været en hørenedsættelse, som i og for sig ikke behøvede at hindre medlemmet i at udføre sit arbejde. Afgørelsen handler alene om fravær i forbindelse med helbredelse af en lidelse, og da den ikke er baseret på vores overenskomst, men på en fortolkning af bestemmelserne i Sygedagpengeloven, har den betydning for hele arbejdsmarkedet, understreger han.

Elektrikeren skal nu have tilbageført sine 52 afspadseringstimer.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078