23948sdkhjf

Lang vej til selvbærende opsving

De fleste 2014-nøgletal er positive, men engangseffekter fra stormene og det lave udgangspunkt for den økonomiske bedring taler for at vente mindst et par kvartaler endnu med at proklamere et selvbærende opsving, mener Dansk Byggeri
2014 har været kendetegnet af moderat positive nøgletal. Forbrugerforventninger falder også i den positive vægtskål og er nu på højeste niveau siden 2007.

- Det er værd at bemærke, at fremgangen i forbrugertilliden er bredt forankret. Der er fremgang at spore, både i bedømmelse af familiernes egen økonomi og bedømmelsen af dansk økonomi, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Til gengæld overrasker arbejdskraftundersøgelsen for 1. kvartal markant negativt med et fald i beskæftigelsen på 24.000 personer i forhold til tilsvarende kvartal i 2013. Og et endnu større fald i arbejdsstyrken.

- I sidste uge så vi fremgang i lønmodtagerbeskæftigelsen i 1. kvartal. Men nu viser Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse det stik modsatte billede, så vi kan højest vente en spæd positiv vending fra lavt udgangspunkt på arbejdsmarkedet, siger Bo Sandberg og betoner, at vi trods alt er på vej i den rigtige retning i dansk økonomi – det var der tvivl om for blot et år siden.

- Men fremgangen foregår i sneglefart. Og udgangspunktet er stadig, at Danmarks samlede produktion, bruttonationalproduktet, ligger 3-4 pct. under normalen. Derfor er det også alt for tidligt at erklære, at vi nu har et selvbærende opsving. Tværtimod er der fortsat både plads til og brug for en ambitiøs vækstpakke til at give udviklingen et kærligt puf bagi, siger Bo Sandberg og fortsætter:

- Nu venter vi på nationalregnskabstal for 1. kvartal. De vil formentlig også have positivt fortegn, blandt andet som følge af midlertidige engangseffekter fra efterårsstormene. Men under alle omstændigheder skal både BNP-vækst og beskæftigelse bevæge sig fremad mindst to kvartaler i træk, før man blot kan overveje at tale om selvbærende opsving. Så tidligst, når vi har 2. kvartalstal i hus til august, kan det blive aktuelt at finjustere bedømmelsen af dansk økonomi, siger Sandberg.

Langt fra topformen

Han beklager i øvrigt, at blandt andet Nationalbanken i den offentlige debat er begyndt at fremkomme med præmature påstande om, at vi nu nærmer os kapacitetsgrænsen i økonomien, herunder også i bygge- og anlægsbranchen. Det er ifølge Dansk Byggeri fri fantasi.

- Bygge- og anlægsbranchen er i en lidt bedre dagsform fra begyndelsen af 2014 end i 2013. Men det skyldes især midlertidige engangseffekter fra stormskader mv. Nybyggeriet er fortsat historisk lavt – det samme gælder erhvervsbyggeriet, og de faktiske omsætningstal for 1.kvartal har tilmed skuffet med en overraskende lille fremgang, siger Bo Sandberg og tilføjer:

- Dansk Byggeri ser foreløbig ikke anledning til at ændre ved skønnet i vores konjunkturanalyse fra februar. Vi forventer en lille fremgang i 2014 for bygge- og anlægsbeskæftigelsen på ca. 2.500 personer, men også et fald igen på ca. 3.500 i 2015 bl.a. som følge af det annoncerede bortfald af BoligJobordningen og udfasning af engangseffekterne fra storm- og stormflodsskader.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094