23948sdkhjf

Godt nyt for økonomien og beskæftigelsen

Der var i 1. kvartal 4.000 flere beskæftigede lønmodtagere i byggeriet og 11.000 flere i hele den private sektor. Det er godt nyt for dansk økonomi. Dermed er lønmodtagerbeskæftigelsen tilbage på 2011-niveau
- Regeringen, der gerne vil måles på sin evne til at skabe vækst og beskæftigelse, er nu endelig fremme ved startlinjen. Efter fem år i træk med faldende lønmodtagerbeskæftigelse er der nu håb om, at 2014 bliver året, hvor dette vigtige nøgletal igen begynder at pege opad.

Det fastslår Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg.

Der var således 9.000 flere fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere i 1. kvartal 2014 end i det foregående kvartal og hele 11.000 flere i den private sektor.

- Det er godt nyt for dansk økonomi, at det private arbejdsmarked begynder at vågne op af sin langvarige dvale, og at stemningsskiftet også så småt viser sig i beskæftigelsen. Arbejdsmarkedet reagerer typisk med forsinkelse i forhold til andre nøgletal. Fremgangen skal dog fastholdes i flere kvartaler, før man kan slå endeligt fast, at der er sket en vending på arbejdsmarkedet, siger Bo Sandberg, Dansk Byggeri, og fortsætter:

- Det, der har kendetegnet de økonomiske nøgletal siden regeringsskiftet i 2011 er, at beskæftigelsen faldt i 2012 og det meste af 2013, men nu - med de seneste kvartalers udvikling - er tilbage på niveauet fra 2011, som var et sløjt økonomisk år midt i finanskrisen. Det samme gælder BNP-væksten. Her var der tilbagegang på 0,4 pct. i 2012 og en tilsvarende fremgang på 0,4 pct. i 2013.

På mange måder kan man sige, at regeringen nu er rykket frem til start. Men der er rigtig meget at indhente. Eksempelvis er der i dag ca. 125.000 færre beskæftigede lønmodtagere end i 2008, siger Bo Sandberg.

Byggeriet trækker læsset

Det er især bygge- og anlægsbranchen, der foreløbig i 2014 har trukket lønmodtagerbeskæftigelsen fremad med 4.000 flere beskæftigede lønmodtagere i 1. kvartal.

- Det er naturligvis positivt set med byggebriller. Dog skal man huske på, at tallene rummer en betydelig ekstraordinær engangseffekt pga. udbedring af storm- og stormflodsskader, siger Bo Sandberg, som er mere overrasket over, at industribeskæftigelsen for første gang i årevis går frem som følge af den gunstige udvikling i eksportsektoren.

Hjemmemarkedserhvervene, som ikke mindst er afhængige af udviklingen i privatforbruget, har i følge de nye tal fra Danmarks Statistik også fremgang, om end en noget mere marginal af slagsen.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082