23948sdkhjf

Minister: Fradrag er dyrt og ineffektivt

De borgerlige og SF vil forlænge håndværkerfradraget. Regeringen har fået en nyt argument for at sige nej.
Regeringen har fået et nyt argument for at droppe boligjobordningen, når forhandlingerne om vækstpakken går i gang.

En analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viser nemlig, at muligheden for at trække 15.000 kroner fra håndværkerregningen ikke bremser det sorte arbejde.

Ganske vist er det sorte arbejde faldet fra 2009 til 2012, men det skyldes alene den økonomiske krise og hverken skattefradraget eller lettelser i topskatten.

- Som undersøgelsen viser, er det at bekæmpe sort arbejde med boligjob-fradrag både dyrt og ineffektivt, siger skatteminister Morten Østergaard (R).

Analysen offentliggøres, netop som partierne på Christiansborg skal i gang med forhandlingerne. Mens regeringen afviser at forlænge boligjobordningen, så ønsker SF, Venstre og De Konservative, at den skal fortsætte.

Og selv om fradraget tilsyneladende ingen effekt har på det sorte arbejde, så står det ønske stadig ved magt, siger Mads Rørvig (V), der er formand for Folketingets Skatteudvalg.

Han henviser til, at ordningen ikke kun skal begrænse sort arbejde, men generelt sætte gang i beskæftigelsen:

- Og jeg er sikker på, at hvis ordningen får lov at fortsætte, så vil vi også på længere sigt se en effekt på det sorte arbejde, siger han.

Morten Østergaard henviser til, at det aldrig har været regeringens mål med boligjobordningen, at den skulle bekæmpe sort arbejde. Det har kun været et argument, der har været brugt i debatten.

- Og nu kan man så sige, at der er et argument mindre for at fortsætte med ordningen, siger Morten Østergaard

Han glæder sig over, at sort arbejde er faldet fra at udgøre 48 milliarder kroner i 2008 til 40 milliarder i 2012.

- Men når godt hver femte dansker arbejder sort, er det stadig for mange, siger han og henviser til, at regeringen har taget en række initiativer, der blandt andet skal gøre grænsen tydeligere mellem sort og hvidt arbejde.

- Men jeg lytter selvfølgelig, hvis nogle mener, at reglerne kan gøres endnu mere klare, siger han og henviser til, at det især er det organiserede sorte arbejde, regeringen går efter.

- For det er, når den sorte økonomi bliver systematisk, at den udgør et særligt samfundsproblem. Vi skal fortsat arbejde på at mindske accepten af sort arbejde og øge risikoen for at blive opdaget, siger han.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.067