23948sdkhjf

Fingerpeg om prisen på globale vindmølleparker

Nyt pejlemærke til investorer om globale, gennemsnitlige priser på megawatt fra on- og offshore vindmølleparker
Investorer er i stigende grad interesserede i at investere i vedvarende energi. Men hvor meget bør de egentlig betale for en megawatt?

På baggrund af data fra 232 globale on- og offshore transaktioner, har Deloitte udarbejdet en analyse, der viser, at investorer gennemsnitlig set er villige til at betale cirka 600.000 euro ekstra for en megawatt i en onshore vindmøllepark, der er installeret, sammenlignet med en park, der er under opførelse. Tilsvarende er investorerne villige til at betale gennemsnitlig 2,5 millioner euro ekstra for en megawatt i en offshore vindmøllepark, der er installeret end i en park, der er under opførelse.

- Investorerne kan blandt andet bruge tallene fra analysen som en syretest på deres investeringer. Det svarer til, at du i et husbyggeri ikke blot har prisen på byggematerialerne, arbejdslønnen og så videre, men at du nu også får en forventet salgspris til forskellige tidspunkter i byggeprojektet baseret på tal fra sammenlignelige handler, siger director Troels Ellemose Lorentzen og fortsætter:

- Det er vigtigt at kende den gennemsnitlige pris igennem et projektforløb, og dermed have en indikation på værdien i de forskellige udviklingsstadier, når du investerer i disse meget store projekter.

Analysen viser, at jo længere henne projektet er, jo højere værdi er investorerne parate til at betale for en megawatt fra en vindmøllepark. Den viser også, at priserne for installeret kapacitet dykkede i 2010 og 2011 med op til 400.000 euro pr. megawatt i forhold til toppen i 2008. Dog er priserne steget med cirka 200.000 euro pr. megawatt i 2012 og 2013. Derudover viser den, at investorerne visse steder i verden, for eksempel i Asien, køber til lavere priser end investorer i resten af verden, ligesom der indenfor Europa også findes forskelle på priserne i individuelle lande.

- Når det kommer til offshore vindmølleparker, er investorerne i særdeleshed villige til at betale en meget høj pris meget tidligt i processen, hvor værdiskabelsen først kommer lidt senere på onshore projekterne. Det skyldes formentlig, at der er så relativt få offshore koncessioner, så når de bliver vundet, er der meget god sandsynlighed for, at de bliver realiserede, siger Troels Ellemose Lorentzen.

Når bl.a. institutionelle investorer skal vurdere, om investeringen er prisen værd, foretager de ofte en fundamental analyse af blandt andet forventninger til elpriser, producerede megawatt timer, etc. Tallene i den analyse bliver ofte målt op imod nøgletal fra få andre transaktioner. Ved hjælp af blandt andet et stort antal transaktioner og regressionsanalyse, har Deloitte udarbejdet en model, der - som den første af sin art - med meget stor sikkerhed kan give svaret.

- Den her analyse er oprigtigt talt unik indenfor værdiansættelse. Dels fordi den er så omfattende, dels fordi den med meget høj sikkerhed giver investorer unik data, som de kan bruge i deres arbejde, siger director i Deloitte, Troels Ellemose Lorentzen.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078