23948sdkhjf

Tyverisikring: Smør DNA på værktøjet

DNA-mærkning af materiel og værktøj vinder frem, men leverandør af DNA-mærkning kritiserer politiet for ikke at melde ud, om ordensmagten agter at samarbejde seriøst om den nye teknologi
I nu 30 europæiske lande arbejder politiet, byggebranchen og det globale selskab SelectaDNA sammen om en fælles database med oplysninger om DNA-mærkede værdier fra eksempelvis byggepladser som håndværktøj, stilladser, maskiner, eletronisk udstyr og hårde materialer - eksempelvis kobberkabler.

- Stjålne danske værdier kan spores til DNA-databasen, og på den måde også afsløre kriminalitet, hvor de stjålne effekter bliver bragt uden for landets grænser. Eksempelvis Polen og Litauen, siger direktør for det danske og norske agentur for SelectaDNA, Henrik Olsen, fra Unisecure, til Mester Tidendes søsterblad, Licitationen-Byggeriets Dagblad.

Sådan virker DNA-test

Ved DNA-mærkning påføres en usynlig væske, der indeholder et utal af såkaldte microdots - små prikker med information om virksomhedens navn, kontaktperson og telefonnummer.

Lys fra en uv-lampe afslører straks, om effekten er DNA-mærket, og DNA-informationerne kan aflæses via et simpelt mikroskop.

- Væsken er i sig selv DNA-baseret og egnet til podning akkutat som på mennesker. Den hurtigste fremgangsmåde består dog i at aflæse væskens mikroprikker. Det tager et par minutters tid, forklarer Henrik Olsen.

- Slå koden op, og se hvem ejermanden er. Væsken er stort set umulig at fjerne og selv kobber, der er forsøgt omsmeltet, efterlader ofte DNA-spor. Han understreger, at den fælles europæiske database er underlagt strenge krav om sikkerhed.

Andre landes myndigheder som tysk politi kan eksempelvis ikke umiddelbart spore navn, adresse og telefonnummer, men blot konstatere, at effekterne er DNA-mærkede. For at gå videre i efterforskningen, skal politiet kontakte en SelectaDNA-central i England, der så kan udlevere oplysningerne.

Politiet nøler

Med det dansk Politi nøler og vil ikke spille helhjertet med mener Henrik Olsen

Det afviser Thomas Kristensen fra Rigshospitalets kommunikationsafdelingen. Han siger, at Politiet indtil videre ikke vil benytte det nødvendige udstyr til DNA-aflæsning systematisk. Ikke alle patruljevogne er eksempelvis udstyret med uv-lamper.

- Men DNA-mærkning vil helt sikkert øge chanchen for at opklare sager og pågribe de skyldige. Teknologien åbner helt sikkert nye muligheder, men som alt andet handler det om ressourcer. Og vi er nødt til at prioritere hårdt mellem mange udviklingsprojekter, siger Thomas Kristensen.

- Det kan da godt være, at politiet får brug for at anskaffe sig et par ekstra store lamper med uv-lys og enkelte nye mikroskoper, men det er også det, svarer Henrik Olsen fra Unisecure og tilføjer, at uden Politiets aktive medvirken bliver afskrækkelsen over for kriminelle elementer og selve opklaringen af sagerne minimeret kraftigt.

MTH er DNA-klar

Som nogle af de første indfører MT Højgaard den nye teknologi. I første omgang DNA-mærker virksomheden effekter på to byggepladser i Albertslund og en i Brøndby efter et voksende antal tyverier.

- Vi mærker al den slags materiel, som tyvene typisk går efter som værktøj, elkabler- og tavler, lamper og maskiner, forklarer koncernmarketing- og kommunikationschef i MT Højgaard, Sofie Karen Lindberg.

- Bliver du taget med materiel, der lyser under uv-lampe, har du et gevaldigt forklaringsproblem over for politiet, hvis du ikke har en kvittering, der viser, at du lovligt har overtaget genstanden.

- Det her system koster meget lidt at tage i anvendelse set i forhold til, hvad forsinkelsen på byggepladsen koster, hvis vi en morgen mangler en serie kabler eller vigtigt værktøj, mener Sofie Karen Lindberg.

Det koster DNA-mærkning

Ifølge Unisecure koster det typisk en mindre virksomhed omkring 600 kr. at DNA-mærke virksomhedens maskiner o.a., mens regningen for en mellemstor løber op i rundt regnet 10.000 kr.

- Mærkningen holder alt andet lige evigt, og koster ikke kunden en krone i abonnement, fremhæver direktør for Unisecure, Henrik Olsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079