23948sdkhjf

Midlertidig beboelse til to stilles op på en enkelt dag

De danske kommuner skal huse tre gange så mange flygtninge, som først beregnet. Det bliver en stor udfordring for mange kommuner at finde egnet beboelse. På Brovst Asylcenter har man fundet en løsning til at skaffe komfortabel beboelse på en enkelt dag
De danske kommuner står overfor store udfordringer med at huse flygtninge i 2015. Udlændingestyrelsen forventer, at 12.000 flygtninge næste år får ophold i Danmark og skal bosættes i kommunerne.

På Brovst Asylcenter i Nordjylland har man allerede i 2014 høstet erfaringer, som kommuner med indkvarteringsproblemer kan drage nytte af.

Tidligere på året fik asylcentret en henvendelse fra Udlændingestyrelsen om akut behov for plads til at huse flygtningene. Løsningen er blevet en række midlertidige pavilloner, der er opstillet ved siden af centret og er fuldt ud godkendte til beboelse.

- Vores beboere skal have et sted at bo, sove, lave mad og ikke mindst et sted, hvor de kan lukke døren og have et privatliv, fortæller Stefan Carl Bauditz, der er konsulent på Brovst Asylcenter.

Lejlighed med eget køkken og bad

En del af de midlertidige bygninger er opstillet af moduludlejningsfirmaet Cramo Adapteo, og salgskoordinator Ole Henriksen fortæller, at modulerne er udstyret med soverum, eget bad og toilet og et tekøkken, hvor beboerne kan lave mad. Modulerne overholder gældende krav til midlertidig beboelse.

- Det er ligesom en lille etværelses lejlighed for to mennesker. Her er det bare fleksibiliteten, der er kodeordet. Ved at bruge beboelses-pavilloner skal man ikke finansiere en dyr nybygning, og en modulbygning kan flyttes eller udvides alt efter behov, fortæller Ole Henriksen.

Boliger kan udbygges efter behov

Efter at Udlændingestyrelsen opjusterede forventningerne til antallet af flygtninge, har integrations- og socialminister Manu Sareen (R) ifølge Ritzau lovet kommunerne et ekstra beløb på 250 millioner kroner til at håndtere de mange ekstra flygtninge. Det er en af grundene til, at Cramo Adapteo har udviklet et decideret beboelsesmodul på 18 kvadratmeter, der kan huse to mennesker. Toiletter og bad er i materialer, der er lette at rengøre. Modulet er godkendt efter BR10-reglerne og kan fungere som midlertidig beboelse i op til tre år.

Der er allerede opstillet indflytningsklare beboelsesmoduler i Allerød Kommune, og flere kommuner har henvendt sig med forespørgsler om muligheder og priser.

- Det er klart, at når antallet af flygtninge varierer, giver det store udfordringer i forhold til beboelse. Men med midlertidige pavilloner - der kan stilles op og flyttes igen i løbet af en dag - bliver indkvarteringen meget mere fleksibel, fortæller Ole Henriksen.

De midlertidige bygninger skal i første omgang stå i Brovst frem til januar.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094