23948sdkhjf

Rammer ramte plet på Roskilde

Fire studerende fra VIA i Herning blev onsdag udråbt som vindere af årets Sustainability Challenge på Roskilde Festival

Der blev innoveret, hamret og banket, da årets Sustainability Challenge i denne uge løb af stablen på Roskilde Festival.

Her blev 11 udvalgte finalegrupper udfordret til at tænke bæredygtigt og cirkulært, da de på 48 timer skulle omdanne vinduesrammer fra Velux til loungemøbler til festivalpladsen, og onsdag blev vinderholdet kåret af en jury bestående af eksperter inden for innovation, design og bæredygtighed. 

- Vi er imponerede over det høje niveau af innovation og de kreative løsninger, som alle deltagerne har vist. Dette års vinderprojekt er ikke kun et bevis på teknisk dygtighed, men også på en dyb forståelse for bæredygtighed. En forståelse, som vi jo alle skal inspireres af, når vi bygger, siger juryens Rasmus Grønbæk Hansen, Uddannelseschef på Arkitektskolen i Århus, i en pressemeddelelse.

Et rum med plads til mange

Det blev ideen FRAME som løb med sejren på festivalpladsen onsdag. Projektet har brugt ni Velux vinduesrammer og plexiglas til at skabe en installation på Roskilde Festival med fokus på fællesskab og interaktion i form af at sidde, slappe af og dele ens festivaloplevelser ved at skrive på plexiglaspladerne. Projektet fokuserer samtidig på det bæredygtige, da gruppen fremhæver at deres løsning nemt kan pakkes sammen og genbruges efter festivalen.

- Vi har ønsket at skabe et rum med plads til mange, samtidig med at det har en klar reference til materialernes oprindelse. For os har det også været afgørende, at installationen kan genbruges år efter år, og dermed forlænge dens livstid, mens der skabes flere minder, siger Maria Lykke, der sammen med Emilie Funderud, Anders Nielsen & Caroline Brarup Schäfer udgør årets vindergruppe.

Vindergruppen, der alle studerer Furniture Design på VIA Design & Business-uddannelsen i Herning, blev belønnet med 10.000 danske kroner, og deres løsning vil være udstillet og i brug under resten af festivalen nær Orange Scene. Udvalgte projekter vil desuden få mulighed for at samarbejde med Circular Laboratory på Roskilde Festival, hvor de kan videreudvikle deres ideer.

Fokus på cirkulær tænkning

Grundtanken bag Sustainability Challenge, som Velux arrangerer i fællesskab med Roskilde Festival og ingeniørforeningen IDA, er, at det i lyset af byggebranchens enorm klimaaftyk er nødvendigt at gentænke måden, vi bygger på.

Derfor er Sustainability Challenge på Roskilde Festival sat i verden for at teste næste generations kreativitet og evne til at tænke cirkulært.

- Sustainability Challenge handler om at inspirere og blive inspireret af den unge generation, som i høj grad er dem, der skal tegne, regne, bygge og bo i fremtidens boliger. Selvom vi tester med festivalmøbler, så skal vi bygge mere bæredygtigt og tænke mere cirkulært, og det sætter vi fokus på med partnerskabet, siger Bo Astrup Kristensen, Program Coordinator hos The Ciruclar Lab på Roskilde Festival og del af årets jury.

Til forskel fra de tidligere år, hvor fokus har været på at bygge løsninger ud af forskellige genanvendelige materialer, har deltagerne i dette års Sustainability Challenge skullet bygge deres løsninger ud af vinduesrammer lavet af resttræ fra Velux’ vinduesproduktion, som blev udleveret til finalisterne på festivalpladsen to dage inden finalen.

- Ved at bruge vinduesrammer i årets konkurrence, sætter vi især fokus på det stigende cirkulære behov, der optager både os og byggeindustrien generelt. Vi skal alle blive bedre til at udnytte de materialer, som vi allerede har brugt én gang, men som stadig kan udnyttes, og med Sustainability Challenge giver vi den unge generation muligheden for at vise, hvordan det kan gøres, siger Lone Feifer, direktør for bæredygtige bygninger i Velux Gruppen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063